Terminátor se mu zdál jako noční můra. Cameron v boji s Hollywoodem stále vítězí

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
16. 8. 2024 13:12
Pouze snímky Stevena Spielberga v součtu utržily víc, ten na to ale také potřeboval o poznání více titulů. James Cameron, který tento pátek slaví 70. narozeniny, je komerčně nejúspěšnějším hollywoodským režisérem všech dob, takřka synonymem termínu blockbuster. Natočil tři ze šesti nejvýdělečnějších filmů: oba díly sci-fi Avatar i drama Titanic.
Sigourney Weaver ve Vetřelcích z roku 1986.
Sigourney Weaver ve Vetřelcích z roku 1986. | Foto: 20th Century Fox

Vetřelci

Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta byl nejen invenční sci-fi horor, který zásadně změnil povahu žánru, ale také velký komerční úspěch. Přesto studio neoslovilo Scotta, aby natočil pokračování. Svou směsí sebevědomí, pevné vize a patřičné porce drzosti přesvědčil producenty James Cameron, že právě on bude ten pravý nástupce.

Mladík v roce 1983 zaměstnaný přípravami Terminátora napsal takzvaný treatment, tedy zárodek scénáře, za tři dny. A na schůzce se šéfy studia ho - jak se traduje - otočil naruby a na prázdnou zadní stranu napsal slovo "alien", připsal k němu závěrečné "s" a to pak dvěma svislými čárami proměnil ve znak dolaru.

Ať měl tento trik jakoukoli roli při rozhodování, Cameron práci dostal a snímek Vetřelci z roku 1986 s rozpočtem 18,5 milionu dolaru skutečně proměnil v obří hit s takřka desetinásobnými tržbami. Přitom jej údajně jeden z producentů od účasti na této franšíze odrazoval se slovy "Buď to bude propadák, co ti zničí kariéru, anebo to bude úspěch, ale připíšou ho Scottovi".

Kanaďan se odradit nenechal, v pokračování horor proměnil na drsné akční drama, v němž rezonovala mimo jiné traumata války ve Vietnamu. A fanoušci se dodnes přou, zda je lepší Vetřelec, nebo Vetřelci.

 

Právě se děje

Další zprávy