Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan jako Ondřej ve filmu Samotáři.
Ivan Trojan jako Ondřej ve filmu Samotáři. | Foto: Lucky Man Films

Podivínem poprvé před kamerou

Režisér David Ondříček se zprvu bál obsadit Ivana Trojana do role neurotického doktora ve filmu Samotáři z roku 2000. Netušil, že do té doby především divadelní herec už souběžně točil televizní Četnické humoresky, a tak je na kameru relativně zvyklý.

Ondříček dlouho váhal. Ale Trojan hrál podivíny už několik let v Dejvickém divadle, takže filmový scénář Petra Zelenky mu nebyl nijak cizí. Musel jen trochu zcivilnit svůj projev.

Snímek se stal jednou z nejoblíbenějších českých komedií vůbec. A role ženatého muže, který je posedlý jinou ženou, Ivana Trojana proslavila u širší veřejnosti. Vedle replik Jiřího Macháčka "pod vlivem" byly právě Trojanovy výkony nejoblíbenější. Manické čištění zubů před zrcadlem, bláznivá taneční kreace, když z rádia zjistí, že dívka jeho snů je nezadaná. Podobně jako Macháček se Trojan stal hereckým typem, kterého tvůrci opakovaně obsazovali do rolí svérázů všeho druhu.

 

Právě se děje

Další zprávy