Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan ve filmu Příběhy obyčejného šílenství.
Ivan Trojan ve filmu Příběhy obyčejného šílenství. | Foto: Bioscop

Příběhy obyčejného šílenství

Název úspěšné divadelní hry a následného koprodukčního česko-německo-slovenského snímku Příběhy obyčejného šílenství by klidně mohl být definicí mnoha rolí, které Ivan Trojan ztvárnil na plátně i na jevišti.

Autor projektu Petr Zelenka roli třiatřicetiletého letištního skladníka Petra napsal Trojanovi na míru už v Dejvickém divadle, byla to jeho první tamní režie a v roce 2001 za hru obdržel Cenu Alfréda Radoka. Dramatik a scenárista proslulý různými mystifikacemi a hrátkami s divákem či žánry se pak ve filmové verzi oproti svým starším snímkům představil v trochu uměřenější, smutnější poloze. A ukázalo se, že přepis divadelní hry na plátno může mít své limity.

Trojan brázdící letiště ve svém vozíku už tu nemá řadu replik s potenciálem zlidovět. I přijetí filmových Příběhů obyčejného šílenství bylo rozporuplné. Pro jedny Trojanova dosud životní role, pro jiné už ne tak přesvědčivý výkon.

 

Právě se děje

Další zprávy