Ivan Trojan je Bůh. Rád si upravuje role, své postavy má tendenci vylepšovat

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
28. 6. 2024 6:41
Proslavila ho role ve filmu Samotáři, v televizi podal dosud vrcholný výkon v nedávném Podezření a svého sedmého Českého lva získal za Šarlatána. Ivan Trojan, jeden z nejoblíbenějších českých herců, tuto neděli slaví šedesátiny. Na právě začínajícím karlovarském festivalu dostane cenu za přínos. Je to příležitost zrekapitulovat jeho dosavadní dráhu.
Ivan Trojan jako Bůh v inscenaci Ucpanej systém.
Ivan Trojan jako Bůh v inscenaci Ucpanej systém. | Foto: Hynek Glos

Oslava na jevišti

"Ty vole, kdo to je tohle?" ptá se na jevišti Dejvického divadla momentálně proměněném ve špinavou špeluňku na okraji skotského Edinburghu Hynek Čermák. "To je Bůh," odvětí jeden ze štamgastů a rukou ukáže směrem k muži, který postává u baru oblečen v pruhovaném pyžamu potřísněném výkaly. K Ivanu Trojanovi.

Hra spisovatele a dramatika Irvina Welshe Ucpanej systém patřila k nejoblíbenějším z repertoáru Dejvického divadla. A při jejím uvedení 30. června 2014 se Ivan Trojan skutečně mohl cítit trochu jako Bůh, byť rozhodně ne vševědoucí.

Když po něm Miroslav Krobot střelil v textu neuvedenou replikou "Kolik ti je?", oblíbený herec poněkud ztuhl. A pak už se představení přerušilo a přesně na den padesátiletý Bůh v pokáleném pyžamu stanul před sálem plným přátel, kteří pro něj tajně natočili film o jeho životě. Večer se změnil ve slavnostní promítání.

 

Právě se děje

Další zprávy