Zeppelíni vyjedou na turné. Bez zpěváka Planta

Roman Gazdík, gaz
28. 10. 2008 10:30
Skupina hledá nového vokalistu
Led Zeppelin na počátku své kariéry
Led Zeppelin na počátku své kariéry | Foto: www.audiostore.it

Londýn - Sága znovuzrození Led Zeppelin má další pokračování. Basista a klávesista Jon Paul Jones oznámil, že se skupina vydá na turné a natočí desku. Mnozí fanoušci však budou zklamáni - frontman Robert Plant u toho bude chybět.

Od posledního turné Led Zeppelin uplynulo dvacet osm let. Od té doby společně všichni tři zbylí členové veřejně vystoupili pouze čtyřikrát. V roce 1985 na koncertu Live Aid, poté o tři roky později na 40 vyročí vzniku svého bývalého labelu Atlantic Records, v lednu 1995 při uvedení do rock-and-rollové síně slávy v USA a pak v prosinci minulého roku k uctění památky Ahmeta Ertegüna, spoluzakladatele Atlanticu, ve třech posledních případech zemřelého bubeníka Johna Bonhama nahradil jeho syn Jason.

Page, Plant, Jones
Page, Plant, Jones | Foto: Aktuálně.cz

Staré časy se vrátily, psal na konci roku britský tisk, a záhy poté začaly spekulace o plnokrevném turné, kterému se však od počátku bránil zpěvák a spoluautora většiny skladeb katalogu Plant.

"Zkoušíme několik zpěváků," potvrdil nyní Jones BBC to, že se s účastí Planta nepočítá. "Chceme to udělat. Zní to skvěle, chceme pokračovat a vystupovat."

Podle Jonese se trio ani nesnaží najít Plantovu kopii. "Musí to fungovat. Nemá smysl najít dalšího Roberta. Mohli bychom ho dostat z revivalové kapely, ale nechceme být naše vlastní revivalová kapela. Bude deska a turné, ale všichni musí být na palubě."

Led Zeppelin vznikli roku 1968 ve složení Robert Plant (zpěv), Jimmy Page (kytara), Jon Paul Jones, (baskytara, klávesy) a John Bonham (bicí). Po dalších dvanáct let se složení skupiny nezměnilo. Když Bonham v září 1980 zemřel udušen vlastními zvratky, kapela se rozhodla skončit.

 

Právě se děje

Další zprávy