Led Zeppelin vrátili staré časy, jásá ostrovní tisk

rg
12. 12. 2007 9:31
Kapela předvedla šestnáct svých nejlepších songů
Led Zeppelin - ilustrační foto
Led Zeppelin - ilustrační foto | Foto: www.audiostore.it

Londýn - Led Zeppelin v pondělí na jeden večer vstali z popela a v londýnské O2 Aréně předvedli více než dvouhodinový koncert. Vyvolených dvacet tisíc návštěvníků oblažila legendární rocková kapela šestnácti skladbami toho nejlepšího ze své tvorby.

Fanoušci odcházeli spokojeni a pamětníci jejich uměleckého vrcholu z druhé poloviny sedmdesátých let dokonce tvrdili, že znějí lépe než tehdy.

"Viděl jsem je tehdy párkrát. A myslím, že teď byli dokonce lepší," citovaly agentury "plešatícího padesátníka Johna". "Tenkrát byla kvalita ozvučení pěkně mizerná."

Pete Paphides z londýnských The Times v recenzi napsal: "Se synergií, jakou předvedli, by bylo kosmicky perverzní, aby teď nepokračovali"

Hudebníci už nedělali takovou show jako před třiceti lety. Oproti dovádění, které znají i mladší generace z obrazových záznamů -  například ze známého videa The Song Remains the Same, působila kapela na pódiu značně staticky.

Není divu, když se věk členů pohybuje okolo šedesátky; místo show předvedli "jen" výborné muzikantství. A britský tisk to přivítal jako návrat starých časů.

"Zeppelini vyvrcholili jako zastara, napsal Sun. "Staršímu nástroji chvíli trvá, než se do toho zase dostane, ale jakmile se rozehřeje, kvalita je nezaměnitelná."

Gavin Martin v Daily Mirror  soudí, že "Page už si sice nevykračuje pyšně jako pistolník s koltem nízko u pasu" a "Plant už možná nevříská a nenaparuje se jako za starých dobrých časů", ale "bázeň vzbuzující síla a majestát hudby zůstaly nezměněny".

Tady se koncert odehrál
Tady se koncert odehrál | Foto: Reuters

Koncert Zeppelini stylově odstartovali písní Good Times Bad Times, kterou začíná jejich první studiová deska. Nechyběly Misty Mountain Hop ze čtvrtého alba a nesmrtelné hity Kashmir, Whole Lotta Love či Stairway to Heaven, při níž nechyběla dvoukrká kytara, která je klasickou rekvizitou Jimmyho Page.

Atmosferickou Dazed and Confused uvedl zpěvák Robert Plant slovy: "Některé písně dnes nemohou chybět, a toto je jedna z nich."

Skladbu For Your Life z alba Presence zahráli Led Zeppelin naživo dokonce úplně poprvé.

Zvědavost budila účast Jasona Bonhama, syna původního bubeníka kapely Johna Bonhama, jenž tragicky zemřel v roce 1980 a byl příčinou rozchodu.

Díky němu se mluvilo o "úplném" reunionu Led Zeppelin. A styl svého otce ctil perfektně; nijak ho nemodernizoval a přispěl tak k autenticitě zážitku. Jenom zvuk baskytary Johna Paula Jonese byl prý poněkud pohlcen akustikou O2 Arény.

Koncert, který byl poctou Ahmetu Ertegunovi a podporou jeho vzdělávacímu fondu pro muzikanty, se měl původně uskutečnit již před čtrnácti dny, 26. listopadu, ale byl odložen kvůli poranění prstu Jimmyho Page.

Ertegun se postavil v roce 1968 za čtveřici tehdy neznámých muzikantů Roberta Planta, Jimmyho Page, Johna Paula Jonese a Johnha Bonhama - a dopomohl tak vzniku jedné z nejvlivnějších kapel světa.

V okamžiku, kdy byl na podzim oznámen jednorázový návrat Led Zeppelin na pódium, nastal kolaps internetových stránek, kde se měla provést registrace.

Zájem mělo 20 milionů fanoušků, ale pouze jednomu milionu se podařilo postoupit do slosování o 20 tisíc vstupenek. Na vystoupení se tak dostalo promile zájemců.

Ostatní věří, že je něco pravdy na spekulacích, že nakonec vyrazí i na turné. Podle Sunu - který citují Českénoviny.cz - by bylo  "kosmickou zvráceností, kdyby se tak nestalo".

 

Právě se děje

Další zprávy