Zemřel Jon Lord, zakladateli Deep Purple bylo 71

Kultura Kultura
16. 7. 2012 19:36
Slavný skladatel a klávesista prohrál svůj boj s rakovinou slinivky
Jon Lord
Jon Lord | Foto: Repro JonLord.org

Londýn - Britský skladatel a klávesista Jon Lord, jeden ze zakládajících členů legendární skupiny Deep Purple, zemřel. Před měsícem oslavil 71. narozeniny.

"S hlubokým zármutkem oznamujeme skon Jona Lorda," píše se v prohlášení na jeho webu. "Jon odešel z Temnoty do Světla."

Lord v pondělí prohrál na londýnské klinice svůj dlouhý boj s rakovinou slinivky, jejíž léčbu podstupoval od loňského srpna. Osudnou se mu stala plicní embolie. "V posledních chvílích byl obklopen svojí milovanou rodinou."

Deep Purple založil v roce 1968 společně s bubeníkem Ianem Paicem. Kapelu opustil po dlouhých 34 letech v roce 2002, během té doby prodali na 150 milionů nosičů. Během své bohaté kariéry hrál mimo jiné i v kapele Whitesnake.

Jon Lord je mimo jiné autorem jedné z nejslavnějších skladeb rockové historie - Smoke On The Water.

(text pokračuje pod videem)

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Odešel velikán

Rodák z Leicesteru byl ovlivněn klasickou hudbou, blues i jazzem, ale na své Hammondovy varhany hrál s rockovým zápalem, čímž pomohl Deep Purple stát se průkopníky progresivního rocku, napsal server BBC.

Klávesy Jona provázely od dětství. Coby devatenáctiletý získal stipendium na herecké škole škole v Londýně, ale namísto toho, aby pokoušel štěstí na prknech, která znamenají svět, začal hrát v místních hospodách hrát jazz a rhytm and blues. Později sám přiznal, že ho hodně ovlivnili rock'n'rollová hvězda Jerry Lee Lewis a bluesový pianista Jimmy Smith.

Ihned poté, co zpráva o jeho smrti obletěla svět, začali mu hudebníci vzdávat hold. "Nechť velký Jon Lord, základní kámen Deep Purple, odpočívá v pokoji," napsal na Twitteru Tom Morello, kytarista Rage Against The Machine.

"Byl jsem jeho obrovským fanouškem," prohlásil pro změnu jeho přítel a klávesista skupiny Yes Rick Wakeman.

 

 

Právě se děje

Další zprávy