Zemřel autor Hvězdy na vrbě, skladatel Karel Mareš

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 11. 2011 8:48
Muži v pozadí československého popu bylo 84 let
Karel Mareš mimo jiné spolupracoval s Divadlem Semafor
Karel Mareš mimo jiné spolupracoval s Divadlem Semafor | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve věku 84 let zemřel skladatel Karel Mareš, autor dodnes známých písniček Hvězda na vrbě, Oliwer Twist, Tam za vodou v rákosí či U Kokořína. O jeho skonu informovala rodina.

Mareš byl zároveň i scenáristou, divadelním a televizním režisérem, příležitostným hercem, divadelním organizátorem a manažerem.

Jeho jméno je spojeno se začátky řady uměleckých souborů i jednotlivců včetně skupiny Olympic, Divadla Semafor, Evy Olmerové, Yvonne Přenosilové a Karla Gotta. Tento "muž v pozadí" měl značný vliv na vývoj československé populární hudby z počátku šedesátých let 20. století.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Karel Mareš se narodil 2. srpna 1927 v Mladé Boleslavi; byl také úspěšným autorem filmové, televizní a scénické hudby. Hudbu složil ke zhruba čtyřem desítkám filmů a v několika z nich se objevil v menších rolích. Za svůj život složil na tři stovky písní, některé jsou známé dodnes.

Mareš se od mládí věnoval amatérskému divadlu, hrál se studentským orchestrem Rytmická sedma. Po odchodu do Prahy v roce 1949 pracoval jako pianista a korepetitor v Divadle Jana Wericha (později Divadlo ABC), kde navázal spolupráci s Karlem Vlachem.

Nějakou dobu byl asistentem režie v Československé televizi. Jako choreograf a režisér se uplatnil v Semaforu. Režijně se podílel i na pořadech jiných souborů (Apollo) a na recitálech sólových umělců, zvláště Karla Gotta a skupiny Olympic. Objevil řadu talentů včetně Pavla Bobka, Milana Drobného, Josefa Laufera a Nadi Urbánkové.

Jako herec se objevil například ve filmech Farářův konec, Hlídač, Kdyby tisíc klarinetů, Nevěsta, O slavnosti a hostech, Případ pro začínajícího kata a Vražda v šantánu. Filmová databáze csfd.cz obsahuje záznamy o patnácti celovečerních i televizních snímcích, v nichž si zahrál.

V roce 1980 získal Karel Mareš v soutěži českých a slovenských filmů v Košicích čestnou cenu za hudbu k filmu Hordubal. Jeho písně zazněly naposledy ve filmu Rebelové režiséra Filipa Renče z roku 2001.

 

Právě se děje

Další zprávy