Zelení možná nepůjdou k soudu za slogan od Katapultů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 10. 2011 17:00
Textař žaluje SZ za slova A co děti? Mají si kde hrát?
Martin Bursík
Martin Bursík | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Žaloba textaře hudební skupiny Katapult Ladislava Vostárka na Stranu zelených a jejího bývalého předsedu Martina Bursíka za užití předvolebního sloganu "A co děti? Mají si kde hrát?" možná skončí mimosoudní dohodou.

Strana text použila v kampani před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny. Podle textaře Bursík slogan použil protiprávně a údajně se na jeho úkor také obohatil.

Ještě před projednáním věci se právní zástupci obou stran shodli na tom, že se pokusí ve lhůtě jednoho měsíce dohodnout. Textař se domáhal omluvy a půl milionu korun.

Text se objevil například na autech, internetu, v novinách či zazněl na některých předvolebních mítincích. Úryvek písně ho prý navíc spojil se stranou, se kterou nesympatizuje. "Vůbec se mě na to, zda mohou slova použít, nezeptali. Ale i kdyby to udělali, svolení bych jim nedal," uvedl Vostárek.

Soudce Martin Valehrach Vostárka přesvědčil, aby vzal svou žalobu na Bursíka zpět, protože její expředseda jednal za stranu, nikoli za sebe. Ten skrze svoji právní zástupkyni přislíbil, že je ochoten se omluvit a podílet se i na zaplacení dohodnuté částky. Bursík zároveň připomněl, že v době kampaně loni v červnu již nebyl předsedou strany, ale pouze vedl kandidátku v Ústeckém kraji. Soudce také upozornil na to, aby strany "kvůli plotu neprosoudily celou chalupu".

Strana zelených se bránila, že získala licenci od Ochranného svazu autorského a povolení od zpěváka Katapultu Oldřicha Říhy. Motiv písně skupiny Katapult použili podle bývalého předsedy na obranu poškozeného životního prostředí a zdevastované krajiny těžbou v této lokalitě. Podle Valehracha je však logické, že většina písní má autory dva.

Bursík ale tvrdí, že o autorství Vostárka nevěděli. "Kontaktoval jsem Oldu Říhu a on s návrhem souhlasil... Neměli jsme ani tušení, že text k písni napsal pan Ladislav Vostárek. Neznali jsme ho," uvedl expředseda s tím, že kampaň ihned stáhli.

Podle zpěváka skupiny Katapult Oldřicha Říhy se pod pojmem autorské dílo rozumí celé dílo a v žádném případě nemůže být dílem jedna věta z textu písně. "Stydím se, že Katapult je v této kauze zmiňován, ačkoliv se žalobou L. Vostárka nemá vůbec nic společného," reagoval Říha.

Valehrach také upozornil na obdobné rozsudky, z nichž dovodil, že přiměřená částka pro Vostárka by se měla pohybovat mezi 50 tisíci až 100 tisíci korunami. Zelení nabídli textaři 75 tisíc korun; ten nakonec slíbil, že se pokusí se stranou dohodnout.

"Já jsem si uvědomil, že uplynula doba a vztek přešel, ale pro mě víc než peníze má cenu to, aby lidé věděli, že já jsem nikdy v žádné partaji nebyl, nebudu a ani podporovat je nechci," prohlásil textař.

Podle něj bude předmětem dohody zejména rozsah omluvy, která by však prý neměla být jednorázová a měla by se měla opakovaně objevit v několika celostátních denících. "Budeme požadovat tu, řekl bych, antireklamní kampaň," dodal.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy