Zapomeňte na Kurta Cobaina, je tu Burt Cocaine!

mp
2. 6. 2007 0:00
V Británii letí revival. Stačí se připojit
Burt Cocaine - Nirvana jede dál
Burt Cocaine - Nirvana jede dál | Foto: www.glastonbudget.co.uk

Loughborough - Britové mají novou zábavu. Jedni napodobují slavné kapely a druzí je nadšeně poslouchají. Nejnověji si to s úspěchem vyzkoušeli na festivalu Glastonbudget, který se konal poblíž anglického města Loughborough.

Mnohdy velmi obskurní napodobeniny populárních interpretů přilákaly tisíce natěšených fanoušků. Hráli jim Dead Hot Chili Peppers, Fake That nebo Pink Fraud.

"Letos jsem dotáhl i svou přítelkyni. Původně jít nechtěla, ale nakonec se jí koncerty tak líbily, že si festival zaškrtla v diáři i na příští rok," popisuje jeden ze spokojených návštěvníků na diskusním fóru festivalu. S ostatními si užíval hity svých oblíbenců, aniž za to musel vydávat horentní sumy, které si hvězdy často za koncerty účtují.

Freddie Mercury k nerozeznání od originálu
Freddie Mercury k nerozeznání od originálu | Foto: www.glastonbudget.co.uk

Napodobovatelů světoznámých skupin na ostrovech přibývá. Retro je pořád v kurzu, stejně jako lehce perverzní touha ušklíbat se hudbě doby minulé a zároveň se jí nechat bezstarostně bavit. Přidejme k tomu trend dělat věci po svém a obcházet zažité struktury - a je jasné, že revival hnutí nemohlo nevzniknout.

Velký zájem o tento typ zábavy pochopitelně těší hudební manažery. Například společnost Psycho Management v současné době zastupuje 237 revivalových kapel a jejich počet pravděpodobně ještě výrazně vzroste.

"Máme teď čtyři revivaly skupiny Take That a jejich koncerty jsou vyprodané," uvádí jeden ze svých úspěchů zástupce firmy Patrick Haveron. "Sám nechápu, proč jsou ti čtyři zpívající kluci tak populární, ale je to prostě tak."

Řada kapel podle fanoušků za svými předlohami vůbec nezaostává. Obdiv za muzikantský fortel si získali třeba Antarctic Money nebo Pink Fraud (Růžový podvod). "Pokračovatelé" Rogera Waterse a Davida Gilmoura si dokonce letos zahrají i na opravdovém festivalu v Glastonbury, jehož název akce Glastonbudget paroduje.

Ale nejde jen o hudbu: Britové milující retro gay bandy jako Scissor Sisters nezanedbávají ani stylizaci, takže na pódiích je k vidění věrohodný Sting, Anthony Kiedis nebo skoro dokonalý Kurt Cobain. Tedy pardon, Burt Cocaine.

Že nebyli praví? To bylo fanouškům jedno
Že nebyli praví? To bylo fanouškům jedno | Foto: www.glastonbudget.co.uk

Fenomén revivalu údajně vznikl v Austrálii: velkým hvězdám se k protinožcům příliš nechtělo, a tak místní lidé začali hrát jejich hity sami. Nadšení z revivalů teď opanuje zejména britské ostrovy, kde v současné době například působí sedmatřicet skupin hrajících skladby Pink Floyd.

Zahrát na hvězdu si může skoro každý, stačí smysl pro nadsázku a trocha hudebního talentu. "Chcete-li zpívat na velkém pódiu před nadšeným davem, máte otevřenou cestu," povzbuzuje manažer Patrick Haveron.

Jedním dechem ale dodává, že v revivalové branži není místo pro vlastní ego. "Když si sundáte paruku a sestoupíte z pódia, nikdo nebude vědět, kdo jste. To pak může být trochu zklamání."

 

Právě se děje

Další zprávy