Vymydlení Beatles vstávají z hrobu a chtějí vaše peníze

Karel Veselý
10. 9. 2009 12:20
S reedicemi desek přichází nová vlna beatlemánie
Foto: Reuters

Londýn - Možná nejsou slavnější než Ježíš, ale letošní podzim jim rozhodně neutečete. Všechny nahrávky The Beatles vycházejí v remasterované podobě a způsobily, že svět propadl nové vlně beatlemánie.

Lépe řečeno, takový byl plán vydavatelů - a podle všeho se jim to daří. The Sun otiskl dopis Paula McCartneyho, jak si jednou představoval, že bude mít kapelu, co změní populární hudbu, BBC má Týden s Beatles a britské deníky přinášejí speciální přílohy. 

Přinášíme hudbu tam, kde jsou lidé

Nostalgie, která patří k nejúčinnějším marketingovým strategiím dneška, se přelila i mimo ostrovy. Reedicím se věnují i progresivní média typu amerického serveru Pitchfork, francouzský Le Monde přinesl karikaturu vůdců tamní opozice jako Beatles se slovy Kdyby tak hráli stejnou hudbu; beatlemánie začíná prosakovat i v Asii.

Foto: Reuters

To všechno pro to, že ve středu se začaly prodávat vyčištěné verze všech dvanácti studiových desek kapely od Please Please Me až po Let It Be, americká verze soundtracku Magical Mystery Tour a 2CD kompilace nealbových singlů Past Masters.

Pro sběratele je tu ještě boxset v luxusním balení za 170 liber. K dostání jsou ale také všechny desky smíchané pro nejradikálnější audiolabužníky v mono. Tedy verzi, v níž vyšly v Británii v 60. letech.

Zdaleka to pořád není všechno. Pro mladší generaci se ve stejný den začala prodávat videohra Beatles: Rock Band, která navazuje na úspěšné hry s plastikovými hudebními nástroji, jež patří  k nejúspěšnějším komoditám herního a vůbec zábavního průmyslu.

Dá fanouškům šanci zažít kariéru legendární kapely od začátků v klubu Cavern až po poslední koncert na střeše Apple Corps. K dostání je i nové puzzle s obaly desek (včetně „bílého" dvojalba), kniha reprodukcí The Beatles Box of Vision a nebo desková hra, při které si můžete otestovat znalosti o Fab Four.

Foto: Reuters

Tady nejde jen o běžnou reedici s remasteringovou šlehačkou jako třeba v případě Led Zeppelin nebo U2; hudba je přitom vlastně na vedlejší koleji. Nové vydání kánonického katalogu Beatles po vás chce, abyste se rovnou symbolicky přidali k uctívání nejlepší kapely všech dob i mytické květinové éry.

Útok na konzumenty je o to větší, že remasterovaná CD se neprodávají jen v klasických hudebních obchodech - nakonec mnoho jich už při současné krizi nahrávacího průmyslu nezbylo -  ale také v obchodech s potravinami, v drogeriích, v kavárenských řetězcích, a dokonce i v obchodech pro kutily.

„Chtěli jsme se dostat na běžná místa, kde lidé nakupují každý den," prohlásil viceprezident pro marketing firmy EMI Bill Gagnon a dodal: „Přinášíme hudbu tam, kde jsou lidé."

Stavební kámen popkultury

Beatles mají auru výjimečné kapely historie populární hudby, která je pravidelně přiživována novináři, již sestavují žebříčky nejlepších desek všech dob. Nebylo tomu tak ale vždy. Punková revoluce v 70. letech odmítla Beatles jako pionýry progresivního rocku a v bouřlivých osmdesátých letech - v éře tzv. nového popu - bylo oslavování květinové éry považováno za zpátečnictví.

Foto: Reuters

V roce 1988 tento názor stvrdil časopis NME, jehož čtenáři zvolili za nejlepší desku všech dob ne Revolver, ani Abbey Road nebo Sgt. Peppera, ale The Queen Is Dead od The Smiths.

Vztah k Beatles se obrátil s nástupem amerického alternativního rocku kapel jako Pixies nebo Dinosaur Jr. na konci 80. let let a v polovině 90. let je „comeback Brouků" potvrzen britpopovou horečkou, jejíž zástupci jako Oasis se k odkazu Lennona a McCartneyho hrdě hlásí. Od té doby jsou Beatles znovu pevnou součástí základů západní popkultury - a samozřejmě také jednou z nejvýnosnějších komodit hudebního průmyslu.

Beatles jsou více než hudba. Dobře zpeněžený akt nostalgie bude fungovat hlavně na starší generaci fanoušků, kteří si ještě pořád kupují CD nosiče. Všechny desky už doma mají (Beatles vyšli na CD už v roce 1987), ale teď si je musí koupit ještě jednou. A zprávy z ostrovů hovoří o tom, že první várka padesáti tisíc boxsetů ve stereo i v mono už skoro zmizela z pultů.

A mladší generace?

Pokud nezafunguje kouzlo plastikových kytar a bicích, zůstanou pro ně Beatles zase zcela nepochopitelným fetišem jejich rodičů. V internetových obchodech, kde mladí hudbu nakupují, totiž jejich skladby pořád nejsou k dostání.

The Beatles
The Beatles | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
McCartney: Skončili jsme v počítačové hře jako androidi
Kouzlo přechodu z Abbey Road funguje i po 40 letech

Můžou za to dozvuky sporu o jméno mezi společnostmi Apple Corp. (Beatles) a počítačovou Apple Inc., jež spravuje největší internetový obchod s hudbou iTunes. Pokud si chcete v MP3 přehrávači nebo na počítači poslechnout Yesterday nebo Let It Be, katalogy obchodů s digitalizovanou hudbou vás zklamou.

Tedy zatím; jestli se nové generace chytnou, dá se předpokládat, že brouci se dostanou i na digitální pulty. Právě smírné řešeší "sporu  o jablko" se označuje za první krok k tomu, aby Beatles začali vydělávat na síti.

Smůlu mají zatím i milovníci vinylů. O tom, že by remasterované verze mohly vyjít i na klasických gramofonových deskách, se mluvilo dlouho, nakonec ale skutek utek. EMI a zbylí členové Beatles s manželkami těch zesnulých si tuto lahůdku nejspíše schovávají na nějaký příští vánoční trh.

Dojná kráva průmyslu

Remasterovaná CD jsou jen další v řadě akcí, jak zpeněžit odkaz neslavnější kapely všech dob. A cokoliv s logem Beatles se prodává věru skvěle. V polovině 90. let to byly tři díly 2CD výběru rarit Anthology doprovázející stejnojmenný TV dokument.

Foto: Reuters

V roce 2000 je doplnila kniha, která bohužel česky nikdy nevyšla. Ve stejném roce vyšla hitová kompilace 1, která je dodnes s dvaceti sedmi miliony kusů nejprodávanější deskou této dekády.

O tom, že Beatles pořád letí, přesvědčil v roce 2006 úspěch remixové surround desky Love, kterou George Martin a jeho syn Giles stvořili původně pro představení slavného Cirque du Soleil. Prodalo se ho pět milionů a dostal dvě Grammy.

Mají Beatles v záloze ještě něco? Skutečně toho není moc. Kromě dalších rarit z natáčení a alternativních verzí, které v šuplíku hýčká George Martin, stojí za zmínku snad jen zatím nevydaná čtrnáctiminutová experimentální kompozice Carnival of Light.

Beatles ji v roce 1967 natočili pro uměleckou přehlídku The Million Volt Light and Sound Rave a dva večery byly zatím jedinou příležitostí, kde skladbu slyšet.

McCartney nedávno potvrdil, že Carnival Of Light je připravený k vydání a čeká se jen na schválení od Ringa, Yoko Ono a Olivie Harrisonové. Ideální vánoční dárek pro šedesátkové nostalgiky vypadá trochu jinak - ale když na tom bude logo Beatles, určitě se prodá.

 

Diskografie The Beatles
Foto: Aktuálně.cz
Please Please Me (1963)
Tady to všechno začalo s Love Me Do a Please Please Me. Šest ze čtrnácti skladeb jsou coververze.
Foto: Aktuálně.cz
With The Beatles (1963)
Rychle natočené druhé album, které vyšlo v den smrti JFK. Bezmála polovinu stopáže tvoří předělávky vesměs černošských šlágrů.
Foto: Aktuálně.cz
A Hard Day's Night (1964)
Soundtrack k filmu Perný den a první album, které představilo svébytný sound kapely a rozpoznatelný rukopis.
Foto: Aktuálně.cz
Beatles for Sale (1964)
Album z velké části napsané přímo ve studiu a kvůli nedostatku vlastního materiálu obsahuje také šest coververzí. John Lennon se shlédl v Bobu Dylanovi a Ringo poprvé zpívá.
Foto: Aktuálně.cz
Help! (1965)
Chaotický film doprovází deska, na níž zazněla McCartneyho slavná Yesterday.
Foto: Aktuálně.cz
Rubber Soul (1965)
První pokus Beatles pojmout hudební album jako ucelenou uměleckou výpověď. Beatles se vydávají na experimentální cestu a objevují neobvyklé hudební nástroje jako například  sitar v Norwegian Wood (This Bird Has Flown).
Foto: Aktuálně.cz
Revolver (1966)
Pro mnohé nejlepší album všech dob, na němž Beatles s pomocí neobvyklých avantgardních technik posouvají hranice popu a rocku.
Foto: Aktuálně.cz
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)
Beatles přestali koncertovat a místo toho se zavřeli do studia, aby natočili koncepční album o "britské každodennosti". Z původních plánů zůstalo jen torzo, přesto je to jedna z klíčových nahrávek hudební historie.
The Beatles - Magical Mystery Tour
The Beatles - Magical Mystery Tour | Foto: Aktuálně.cz
Magical Mystery Tour (1967)
Soundtrack k psychedelickému filmu vyšel nejprve na EP, v Americe ho na albovou délku doplnily ještě tehdejší singly včetně Strawberry Fields Forever nebo All You Need Is Love. Tato verze je zařazována do klasického kánonu desek Beatles.
The Beatles
The Beatles | Foto: Aktuálně.cz
The Beatles (1968)
Nahrávka známá jako "bílé dvojalbum" vznikala spíše jako kolekce písní čtyř nezávislých jednotlivců a ve své době byla přijatá s rozpaky.
The Beatles - Yellow Submarine
The Beatles - Yellow Submarine | Foto: Aktuálně.cz
Yellow Submarine (1969)
Kouzelný animovaný film podpořili Beatles několika novými skladbami včetně té titulní. Druhá polovina obsahuje filmovou hudbu George Martina.
Foto: EMI
Abbey Road (1969)
Poslední deska, kterou Beatles natočili spolu. Otěže rozhádaného kvarteta převzal George Martin, který zavelel k návratu k rockovým kořenům. 
The Beatles - Let It Be
The Beatles - Let It Be | Foto: Aktuálně.cz
Let It Be (1970)
Album původně pojmenované Get Back vzniklo ještě před Abbey Road a vyšlo až poté, co Beatles ohlásili rozpad. Obsahovalo kontroverzní mix Phila Spectora, ze kterého ho vysvlékla nová verze Let It Be... Naked z roku 2003.
The Beatles - Past Masters 1 + 2
The Beatles - Past Masters 1 + 2 | Foto: Aktuálně.cz
Past Masters 1 + 2 (1988)
Dvě kolekce skladeb vesměs vydaný na samostatných singlech a na reedicích řadových alb nedostupných. Obsahuje samozřejmě i jejich první hit číslo jedna From Me to You.
 

Právě se děje

Další zprávy