McCartney: Skončili jsme v počítačové hře jako androidi

Kultura Kultura, Red Kul
2. 6. 2009 17:30
Žijící beatlové představili svůj Rock Band
Foto: Reuters

Londýn - "Grafika je dobrá, hra je velmi dobrá a my byli skvělí," zhodnotil Ringo Starr vše podstatné na večírku k prezentaci počítačové hry The Beatles: Rock Band.

Je to zároveň poprvé, kdy The Beatles poskytli licenci na svoji hudbu třetí straně. "Milujeme tu hru, je úžasná," neovládl své nadšení Paul McCartney. Kromě posledních dvou Beatlů se party na herním veletrhu E3 v Los Angeles zúčastnila i Yoko Ono a vdova po Georgi Harrisonovi Olivia.

The Beatles: Rock Band se na trhu objeví 9. září - ve stejný den vyjde i kompletní digitálně zremasterovaný katalog kapely - a zavede hráče na místa, kde nejslavnější kapela hrávala v různých etapách své kariéry. Od klubu Cavern v Liverpoolu až po Shea Stadium v New Yorku.

Foto: Reuters

Soubor 45 písní, do jejichž kompilování zasahoval i Paul McCartney, Ringo Starr a Yoko Ono, provede zároveň hráče kariérou liverpoolské čtveřice od singlu Please Please Me až k albu Abbey Road. Na rozdíl od předchozích disků ovšem (aspoň zatím ) nebude katalog skladeb k dispozici jako download pro jiné aplikace Rock Bandu.

„Koho by napadlo, že skončíme jako androidi," glosoval novinku Paul McCartney. 

Rock Band umožňuje partičce hráčů vytvořit si virtuální kapelu pomocí ovladačů modelovaných po vzorů kytary (simuluje i baskytaru), bicích a mikrofonu. Pak už stačí jako při karaoke sledovat obrazovku, kde se zobrazuje návod, která barevná tlačítka mačkat.

The Beatles: Rock Band navíc bude obsahovat nástroje vytvořené podle designu skutečných kytar, na které kapela v šedesátých letech hrála. 

The Beatles
The Beatles | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Do jablka se zakousne iPod i Beatles
Nejlepší obal všech dob mají Beatles

Rock Band vyvinutý firmou Haromonix Music System navazuje na model vytvořený hrou Guitar Hero, která ale začínala jako sólová záležitost bez možnosti interakce a skupinového hraní.

Z obou her se stal obrovský kulturní fenomén. Bary v USA pořádají noci věnované virtuálním koncertům - a jen v New Yorku vzrostly tržby o těchto večerech třikrát oproti průměru.

Miliarda dolarů za hru

Přestože je Rock Band na trhu pouze 16 měsíců, už nyní zisky jen v Americe přesáhly miliardu dolarů, což představuje podobně silný nástup jako u Guitar Hero (edice Guitar Hero III. - Legends of Rock byla vůbec první počítačová hra, jejíž tržby překročily miliardu).

Foto: Reuters

Časopis Rolling Stone uvádí, že pro aplikaci Rock Band už bylo prodáno na 40 milionů skladeb. A kupříkladu Aerosmith na exkluzivní edici pro Guitar Hero vydělali víc než na jakémkoli svém řadovém albu.

Dosavadní vydání těchto populárních hudebních her byla věnována právě "adrenalinovějším" žánrům - metalovým a rockovým interpretům. Rafinovaní Beatles by tak mohli konzolovou zábavu rozšířit mezi nové segmenty zákazníky.

Ale dá se předpokládat i opačný efekt. Čísla agentury Nielsen Soundscan ukazují, že každá kapela, která se objeví v Guitar Hero nebo Rock Band, zaznamená nárůst "normálních" prodejů o 200 až 300 procent. To by mohlo znamenat, že se našla další příležitost, jak nakazit beatlemánií novou generaci.

Na pulty iTunes

S tím souvisí i spekulace, že že digitalizace je také dalším krokem k tomu, aby hudba Beatles konečně byla k dispozici v on-line supermarketu iTunes - což kapela prozatím vždycky odmítala.

Foto: Aktuálně.cz

Prohlášení je nicméně v tomto ohledu sporé. "V této chvíli nemáme žádné informace. Diskuse o digitálním prodeji budou pokračovat," vzkazují vlastníci práv.

Dohodě už každopádně nestojí v cestě právní spor, který kapela vedla právě s majitelem iTunes, počítačovým gigantem Apple, o logo jablka a název Apple.

Soud skončil smírně: práva byla převedena na výrobce počítačů - ten ale licenci zpětně poskytuje společnosti, která se stará o hudební pozůstalost Beatles.

"Milujeme Beatles a bylo bolestivé být s nimi ve sporu," prohlásil appleovský Steve Jobs - což se vykládalo jako vstřícný krok, aby jim Beatles dali svůj katalog.

 

Právě se děje

Další zprávy