Vrcholy jazzového festivalu v Lucerně

Richard Klíčník
30. 10. 2005 23:58
Jazzový mezinárodní festival vrcholí dvěma koncerty v pražském Lucerna Music baru.

Praha - Prostředí není tak komorní jako v Redutě a s nazvučením akustických nástrojů je ve větších prostorách vždy problém. Přesto se to pořadatelům podařilo.
Klavírista a podnikatel Martin Kratochvíl spolu s Americkým kytaristou a iránským perkusionistou Zangim společně představují unikátní formaci akustické hudby tří kontinentů. Kratochvíl - zakladatel populárního JAZZ Q již v 70. letech vystudoval jazzovou teorii ve slavné Berkley University v Bostonu, kde jeho učitelem byl mimo jiné legendární Gary Burton. Ackermanova sedmistrunná kytara a Zangiho konga vytvářejí nezvyklý zvuk. V jejich hudbě můžeme nalézt prvky jazzu s country, folklorem i klasikou.
Repertoár je zcela autorský. Jako zkušení muzikanti předvedli na koncertě přesvědčivou podívanou, která však v důsledku neměla jiný efekt, než že se publikum naladilo na hlavní hvězdy večera.

Baltzar trio, Sanchézová a Bárta - skvělý výkon

Těmi byli Baltzar trio, Yvonne Sanchez a Dan Bárta. Ve stejném složení jako v Lucerně spolu vystupují prakticky celý rok a mimo klasických jazzových skladeb v jejich repertoáru nalézáme i kompozice z autorských alb Dana Bárty, díky nimž získal obrovskou popularitu i jako jazzový zpěvák.
Oba performeři i Baltzarovo trio patří k tomu nejlepšímu, co nabízí česká jazz-popová scéna. O jejich popularitě přesvědčil vyprodaný klub i relativní ticho v zaplněném sále. Sanchezová předvedla další ze svých skvělých výkonů, její medový hlas přímo uhrančivě působil na posluchače v Lucerna Music baru a skvěle je připravil na Bártovo sólové vystoupení, které předcházelo části koncertu, kde se Sanchezovou zpívali společně. Jako obvykle patřila tato pasáž vystoupení k té nejlepší, jejich hlasy se skvěle doplňují, podobně spolu souzní i jako osobnosti, které nalezly společnou hudební vlnu.
Baltzarovo trio se zpěváky spolupracuje také již dlouhá léta a na výsledku to bylo znát. Koncert patřil k jednomu z opravdu povedených prvků jazzového festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy