Vondráčková: Eurosong vám nezapěju

jps
27. 2. 2007 15:27
Praha -   Helena Vondráčková nebude soutěžit o možnost reprezentovat Česko v soutěži mladých nadějných zpěváků. Nelíbí se jí pravidla a propagace.
Foto: Universal Music

Zpěvačka oznámila, že se nezúčastní národního kola, ve kterém diváci vyberou toho, kdo bude zastupovat Česko v soutěži Eurovision Song Contest, kterou  pořádá Evropská vysílací unie (EBU). 

Je to vůbec první účast České republiky, potažmo Československa v Eurovizi od jejího vzniku v roce 1956. Měla o ni soutěžit desítka interpretů jako skupina Kabát, zpěvák Petr Kolář nebo tři finalisté soutěže Česko hledá SuperStar. Mnozí ale odmítli; Aneta Langerová a skupiny Kryštof, Wanastovi Vjecy nebo  Mig 21.

Helena Vondráčková
Helena Vondráčková | Foto: partagency.cz

Spor mezi Českou televizí a Vondáčkovou spočívá v podmínkách SMS hlasování. To rozhodne o tom, kdo z českých zpěváků nebo zpěvaček postoupí do semifinále, které se koná v Helsinkách.

"Neúčast Heleny Vondráčkové v soutěži Eurosong Českou televizi mrzí. Ale požadavky ze strany jejích spolupracovníků na změnu systému hlasování a utvoření odborné poroty nemohl tvůrčí tým projektu v jeho průběhu akceptovat.," říká mluvčí ČT Martin Krafl a dodává: "Česká televize trvá na neměnnosti pravidel projektu."

Zatím není jasné, zda Vondráčkovou někdo nahradí; hlasování odstartovalo už v pátek. Zpěvačka a její managemet  vznesli výhrady k údajným změnám pravidel i malé propagaci. "Nepodařilo se nám přesvědčit Českou televizi, aby změnila podmínky hlasování. A paní Vondráčková se nebude účastnit žádné soutěže, kde se dají hlasy koupit," uvedl pro Showbizz.cz její manžel Martin Michal.

Vítězové ročníku 2006 - finská kapela Lordi
Vítězové ročníku 2006 - finská kapela Lordi | Foto: Aktuálně.cz

Původně nebyl stanoven limit z jedné SIM karty, Česká televize se však rozhodla omezit počet hlasů z jednoho čísla na dvacet.
"Česká televize stanovila omezení po konzultaci s pořadatelem soutěže - Evropskou vysílací unií," vysvětluje Martin Krafl "Stejné omezení platí v rámci semifinále a finále Eurosongu. Jsme přesvědčeni, že to je v souladu s pravidly a principy soutěže."

Helena Vondráčková měla problémy s účastí v soutěži už minulý týden. Ukázalo se, že skladba Samba, se kterou chtěla do klání jít, nesplňovala kritéria a pravidla. Rozhodla se tedy hledat na poslední chvíli novou píseň.

Ještě v sobotních novinách pro ni byla účast generační satisfakcí, ale teď vzkázala, že se jí nelíbí pravidla ani propagace.

Petr Kolář. Že by příští vítěz soutěže pro mladé a talentované?
Petr Kolář. Že by příští vítěz soutěže pro mladé a talentované? | Foto: Universal

"Česká televize věnuje projektu dostatečnou publicitu - ať už na obrazovce prostřednictvím spotů anebo na webových stránkách www.eurosong.cz. K projektu uspořádala tiskovou konferenci vysílanou i na ČT 24. Publicita a spotová kampaň bude zesilovat s blížícím se termínem národního kola soutěže," brání se Krafl.

"Projekt probíhá ve spolupráci s Českým rozhlasem 1 Radiožurnálem, který uvede soutěžní písně ve svém vysílání a odvysílá národní kolo v přímém přenosu," dodává mluvčí.

Abba, nejslavnější vítězové Eurovize
Abba, nejslavnější vítězové Eurovize | Foto: Aktuálně.cz

Národní kolo Eurovize se bude konat v sobotu 10. března a bude ke shlédnutí od 20 hodin na ČT1. Vítěz se zúčastní mezinárodního semifinále ve Finsku. To se bude konat 10. května a v Hartwall Aréně a o postup do finále utkají mimo jiné Norsko, Slovinsko, Turecko, Bělorusko nebo Malta.

Finále se bude konat o dva dny později. Vítěze podle oficiálních materiálů čeká globální sláva a milionové kontrakty, faktem ale zůstává, že za více než padesátiletou historii ceny, která se dřív jmenovala Velká cena Eurovize, se podařilo jen několika jménům výrazně se proslavit. Mezi slavné vítěze Eurovize patří Celine Dion nebo švédská čtveřice ABBA.

 

Právě se děje

Další zprávy