Video: Vánoční britskou hitparádu ovládla bachařka Sam

Karel Veselý
23. 12. 2013 10:12
Poslechněte si vánoční hity od Beatles přes Queen až k Rage Against the Machine
Sam Bailey, vítězka letošního X Factoru dosáhla vítězství ve vánoční britské hitparádě se songem Skyscraper.
Sam Bailey, vítězka letošního X Factoru dosáhla vítězství ve vánoční britské hitparádě se songem Skyscraper. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn, Praha - Jak ví každý, kdo viděl film Láska nebeská, souboje o číslo jedna na vánočním žebříčku neodmyslitelně patří ke konci hudebního roku ve Velké Británii.

O nejprestižnější hitparádový triumf sváděly za posledních šedesát let souboje největší hvězdy, některé uspěly, jiné pohořely. Pojďte si s námi připomenout ty nejslavnější příběhy spojené s ostře sledovaným žebříčkem.

Mezi vítězi předvánočních bitev jsou klasikové a jejich legendární hity či singly pro charitu, ale také sladkobolné cajdáky, stars z talentových soutěží i dětských pořadů nebo hvězdičky na jedno použití. Průlet historií ale odráží i dějiny britského, potažmo světového popu.

Poslechněte si nejzásadnější vánoční jedničky britské hitparády:

V roce 2012 vydal vítěz X Factoru svůj singl už o týden dříve, na vánoční číslo se tak mohla prodrat charitativní coververze skladby He Ain't Heavy, He's My Brother v podání celebrit, mezi nimiž byl i Paul McCartney nebo Melanie C ze Spice Girls (osmé a čtvrté vánoční číslo jedna).

Letos je ale už zase všechno ve starých kolejích a na vrcholu trůní čerstvá vítězka X Factoru - pětatřicetiletá bachařka z mužské věznice Sam Bailey. Novinkou není ani to, že na vrcholu je coververze - Skyscraper původně nazpívala před dvěma lety americká hvězdička Demi Lovato.

Oproti loňsku je tu ještě jeden zajímavý moment. Loňský vítěz X Factoru James Arthur prodal 490 tisíc kousků svého singlového debutu, letos stačilo na prvenství ve vánoční hitparádě 149 tisíc kusů.

Hlavním rivalem Sam Bailey byl americký R&B zpěvák a producent Pharrell Williams, který chtěl vánoční žebříček dobýt skladbou Happy z animáku Já, padouch 2. V polovině týdne už ale výrazně ztrácel a skončil nakonec druhý. Dalšími kandidáty byl vánoční singl bývalé vítězky X Factoru Leony Lewis (nakonec trojka) nebo rocková klasika Highway to Hell od AC/DC, kterou chtěli na vrchol protlačit aktivisté z Facebooku. Australští veteráni nikdy neměli v Británii skladbu v Top 10, teď se jim to tedy konečně povedlo, když skončili na čtvrtém místě. Alespoň jedno vánoční přání tak bylo naplněno. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy