V Praze poprvé hrají math-rockoví Tubelord

18. 2. 2011 12:42
Kapelu založili v roce 2006 tři studenti Kingston College
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V  klubu Chapeau Rouge se 18. února českému publiku poprvé představí britští mathrockoví Tubelord.

Kapelu založili v roce 2006 tři studenti londýnské Kingston College: Joseph Prendergast (zpěv, kytara), Sean Bamberger (basová kytara) a David Catmur (bicí).  Název kapely je údajně odvozen od skandinávského sexuálního kultu z 19. století; podle jiné historky jde ovšem o značku amerických vibrátorů.

Prendergast říká, že tehdy chtěl prostě jenom vyluzovat pokroucené špinavé zvuky, zatímco Dave se Seanem se nadchli pro představu, že by to mohla být i hudba.  Což je ostatně dobrá definice math-rocku - hudby s matematicky složitými rytmy, rychlými kytarovými vyhrávkami a disonantními zvuky, ale i silnými melodiemi.

Pro Tubelord platí tohle všechno, navíc mají rádi popové popěvky a umějí psát skvělé písničky. Něco jako kdyby se Beatles narodili o čtyřicet let později, poslouchali At the Drive-In, trochu přitvrdili a místo Ringa a George přivzali dva šílence z nejbližšího punkového klubu.

"Děje se tam toho tolik, že při prvním poslechu jste už v polovině úplně vyčerpaní. Ale když je pustíte opakovaně, jejich hudba vás úplně uhrane - a uvědomíte si, jak se na ni náhle a mimoděk musíte hýbat do rytmu," popsal Mike Haydock na BBC jejich debutové debutové album Our First American Friends (2009).

Před ním natočili několik EP, debut pak vyšel znovu v akustické podobě pod názvem For the Grandparents. V těchto dnech dokončují druhou desku Over in Brooklyn, která vyjde v první polovině tohoto roku.

Tubelord si jako support do Prahy přivezou Shoes and Socks Off, britský lo-fi projekt Tobyho Hayese.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy