Ustavující kytarista Stooges Ron Asheton zemřel

Pavel Turek, tur
7. 1. 2009 11:40
Jsem v šoku, řekl jen zpěvák Iggy Pop
Foto: EMI

Detroit - Obnovená kariéra Stooges dostala ránu. Kytarista kapely, jež pomohla předdefinovat punk a jejíž vliv na americkou garážovou scénu se dá jen těžko přecenit, byl v úterý nalezen mrtvý ve svém domě v Ann Arbor v Michiganu, kde skupina vznikla.

Jeho tělo našla v obývacím pokoji na gauči policie poté, co ji kontaktoval Ashetonův asistent, který se s ním nemohl spojit. Mluvčí policie uvedl, že šedesátiletý kytarista zemřel přirozenou smrtí, s největší pravděpodobností na infarkt, a byl mrtvý již několik dní.

"Jsme šokováni a otřeseni jeho smrti," vydali prohlášení zbylí členové obnovených Stooges: jeho bratr a bubeník Scott, baskytarista Mike Watt a saxofonista Steve MacKay. "Pro všechny, kdo jej znali pod fasádou drsňáka, byl dobrosrdečný, opravdový a vřelý člověk, který vždy věřil, že lidé mají dobré úmysly, i když je často neměli. Jako muzikant byl Ron kytarový bůh, idol, který inspiroval ostatní a kterého stálo za to následovat."

Foto: Olaf Heine
Čtěte také
Stooges: Touha zkusit to znovu a stejně šíleně
Iggy Pop uchystal lázeň sirného bahna

Frontman Iggy prohlásil pouze strohé osobní: "Jsem v šoku. Byl to můj nejlepší přítel."

Ron spolu s bratrem Scottem a Iggy Popem patřili do původní sestavy kultovních Stooges, kteří fungovali mezi lety 1967 a 1974 a stačili se rozpadnout ještě dřív, než dosáhli pozdějšího uznání kritiky i publika.

Ron Ashton
Ron Ashton | Foto: Aktuálně.cz

Na třetím albu Raw Power se Ron Asheton vzdal postu kytaristy i výhradního skladatele ve prospěch Jamese Williamsona a začal hrát na basu. Kapela už nicméně neustála následující turné, Iggy Popa totálně zdolala heroinová závislost a Stooges se rozpadli.

Zatímco Iggy Pop sólovou dráhu ustál, Ron Asheton se objevoval jako herec v nízkorozpočtových hororech - mimo jiné se mihl v originálním Texaském masakru motorovou pilou. Znovu do kurzu ho přivedl až soundtrack ke glamovému filmu Todda Haynese inspirovaném figurami Iggy Popa a Davida Bowieho Sametová extáze (Velvet Goldmine).

Asheton si tu zahrál jako člen superkapely The Wylde Rattz, v níž figurovali namátkou J. Mascis z Dinosaur Jr. a Thurston Moore ze Sonic Youth nebo Mark Arm z Mudhoney.

Kapela Stooges, jež letos figuruje v užším výběru na vstup do Rock'n'rollové síně slávy, se ke své investici do současné podoby rockové hudby přihlásila až v roce 2003, kdy se znovu dala dohromady a začala koncertovat.  Před dvěma lety přijela na slovenský Hodokvas a s novým albem The Weirdness loni na podzim dorazila i do Prahy. 

The Stooges - Glastonbury 2007

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ve své době okrajoví Stooges začali po reinkarnaci cítit úspěch - na koncertech přitahovali davy a loni byli atrakcí Glastonbury - i zadostiučinění. Během té téměř třicetileté pauzy stačilo dorůst několik generací kapel, jejichž zvuk přímo předznamenali, ať už se jednalo o Sex Pistols, Ramones, Sonic Youth, Nirvanu, Henry Rollinse, White Stripes nebo třeba Gogol Bordello.

Iggy Pop a the Stooges
Iggy Pop a the Stooges | Foto: Aktuálně.cz

Ti všichni pokládají Fun House za jedno z nejlepších rockových alb všech dob, s nímž bude srovnán každý, kdo se rozhodne mít divokou, živelnou kapelu s nekompromisním a agresivním zvukem.

Časopis Rolling Stone zařadil Rona Ashetona na 29. místo v anketě nejlepší kytarista všech dob a hudební server Pitchofork o specifickém zvuku Stooges napsal, že "pomohl zplodit každý kytarový sub-žánr, který najdete v kvalitním obchodu s deskami: glam rock, metal, punk, gotiku, hardcore, indie rock, shoegazer, stoner-rock i  noise".

 

Právě se děje

Další zprávy