U2 vyhráli americký žebříček, ale atomová bomba to není

Pavel Turek, tur
13. 3. 2009 7:41
Ani výkon superkapely asi hudební průmysl nezachrání
Foto: Reuters

New York - U2 pořád ještě dělají divy. V pondělí získali do sbírky už své desáté první místo v britské hitparádě, na špičku se také vyhoupli i při aktuálním sčítání amerického žebříčku vyhodnocovaného magazínem Billboard.

A podle oficiálních stránek kapely jsou po prvním týdnu prodejů v čele i na desítkách dalších trhů včetně Česka. V USA je to již sedmé první místo a stejně jako v Británii se i zde irská čtveřice stala třetí statisticky nejúspěšnější kapelou v historii.

Poprvé ovládli Billboard 200 v roce 1987, kdy album Joshua Tree strávilo na vrcholu devět po sobě jdoucích týdnů. Od té doby všechna jejich alba - s výjimkou All That You Can't Leave Behind - debutovala vždy na nejvyšší pozici.

Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava.
Bono uprostřed, The Edge zleva, Adam Clayton zprava. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Recenze: Rozostřený horizont skýtá pro U2 možnou naději
U2 představili zastávky cyklického turné, Prahu minou

U2 mají nyní stejný počet prvenství jako Led Zeppelin, před nimi jsou jen Rolling Stones s devíti a Beatles s devatenácti zásahy.

Na album No Line on the Horizon se letos spoléhá jako na největšího zachránce globálních prodejů a 484 tisíc prodaných kopií v prvním týdnu představuje úctyhodný výkon - ovšem srovnání nejsou úplně radostná.

U2 při koncertě na střeše londýnské BBC
U2 při koncertě na střeše londýnské BBC | Foto: Reuters

Poslední podobný prodej na americkém trhu měla začátkem prosince Britney Spears, když si její desku Circus pořídilo 505 tisíc fanoušků. Pokud by se ale U2 měli poměřovat sami se sebou, jsou zhruba na polovině toho, co dokázali v roce 2004 s rozporněji hodnocenou deskou How to Dismantle an Atomic Bomb (840 000 kusů během extrémně dlouhého "nákupního svátku" Díkuvzdání).

Z toho se samozřejmě nedá usoudit, že by kapele nějak markantně ubylo příznivců, protože o jejich koncertní turné je stále velký zájem. Čísla vypovídají především o tom, jak moc za pět let ubylo příznivců kupování si hudby. V meziroční bilanci zaznamenal tento týden - i s natolik silným favoritem - propad o 8,6 procenta oproti stejnému období před dvanácti měsíci.

Z celé té bídy U2 stále ještě vycházejí výborně, jelikož stálice amerického žebříčku Taylor Swift, kterou No Line on the Horizon odsunulo na druhé místo, prodala v aktuálním týdnu 52 tisíc kusů. Country písničkářka Neko Case, jejíž album Middle Cyclone vyšlo ve stejném termínu jako novinka U2, skončila třetí se 44 tisíci.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

U2 se tento týden nechali slyšet, že by někdy v budoucnu rádi přepracovali svoje rané skladby včetně prvního alba Boy z roku 1980. "Rád bych tu desku nazpíval znova a dokončil ji," prohlásil Bono pro Reuters.

Kapela tehdy byla vyhozena ze studia dřív prostě proto, že si nemohla dovolit zaplatit další hodinu. Když byl Bono dotázán, co konkrétně by na Boy změnil, uvedl: "Ten svůj předstíraný britský akcent." 

Paradoxní je, že do postpunkové polohy podobné debut je prý při nahrávání novinky nutil producent Rick Rubin, za což byl nakonec vyhozen a nahradila ho osvědčenou dvojicí Eno - Lanois.

"Rick je minimalista, zatímco my jsme maximalisti, v tom to celé je," okomentoval to Bono v rozhovoru pro MTV2.

Nicméně výsledek nahrávacích sekvencí s Rubinem by prý neměl spadnout pod stůl - U2 se ho chystají "v nějaké formě" vydat ještě do konce roku.

 

Právě se děje

Další zprávy