The Whip našlehají ostrovům elektronickou smetanu

tur
21. 6. 2008 11:00
Britská kapela vystoupí na závěr United Islands
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jako Madchester v tom nejsilnějším období a ještě obohacený o vše, co následovalo dvacet let po jeho největší slávě. Tak - a ne náhodou - zní The Whip, kteří vystoupí v noci ze soboty na neděli v Meet Factory v rámci afterparty festivalu United Islands of Prague.

The Whip by totiž mohli být jednou z nejzajímavějších kytarovek, která pochází z britských ostrovů, ale také jedním z nejlepších tanečních projektů. Na letošním debutu X Marks Destination dokáží být obojí - a vtip i klad je v tom, že se nerozhodli ani pro jednu z rolí.

Čtěte také: United Islands of Prague zase hlásí: Vstup zdarma

Čímž královsky zapadají do linie manchesterské scény, kterou definovali New Order i Happy Mondays. Kombinují analogové syntezátory s přímým beatem, jenž ovšem naživo vytváří bubenice Lil Fee.    

The Whip - Trash

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Výhodu - ať už oproti Hadouken! nebo zase Simian Mobile Disco - mají Whip v tom, že jsou obojživelníci. Na pódiu skvělá kapela i soustředění a vynalézaví coby remixéři (pro zmíněné Hadouken! nebo Editors).  Prostě proto, že k přepracování tracků jiných přistupuje pouze ústřední duo kapely Bruce Carter a Danny Saville.

Foto: Aktuálně.cz
 

Po loňském úspěšném vydání několika samostatných singlů představoval pro kapelu mezník vydání skladby Trash na kompilaci Kitsuné Maison 3 od respektovaného pařížského labelu Kitsuné. To dostalo The Whip do společnosti právě Simian Mobile Disco, Klaxons nebo Boys Noize a nastartovalo patřičný cvrkot, který je s kapelami na těchto kompilacích vždy spojený. 
 
Letos na jaře vydaný debut X Marks Destinations shrnul dosavadní singly, čímž ještě vynikla žánrová rozmanitost The Whip, kterou vystupují z houfu nejrůznější sebranek indie elektroniky.

Vedle umírněnější a posmutnělé Save My Soul, která se opět drží tradičního whip beatu, najdete na albu akustickou Sirens, již střídá elektronická pecka Divebomb, která se vymyká rozbitým soundem téměř beze zpěvu.

V rámci večera Recyclit Night, který startuje ve 22 hodin a pojede až do ranních hodin, vystoupí na úvod česká kapela Toxique, několikero DJů a jako předskokani o půlnoci zahrají elektroambientní Magnetik.

 

Právě se děje

Další zprávy