Stouni se valí do Brna. Dvě třetiny lístků prodány

Tomáš Fránek
18. 7. 2007 14:30
Lidé mají stále tři tisíce neplatných vstupenek
Foto: Reuters

Brno - Tribuny pro diváky na brněnském výstavišti už stojí. Obří pódium o rozměrech 70x60 metrů, na kterém se objeví deset metrů dlouhý nafukovací jazyk, se ještě buduje. V neděli ho Rolling Stones vypláznou na brněnském výstavišti.

Vystoupení v rámci turné A Bigger Bang bude náhradou za loňský zrušený koncert. Příčinu vedou média pod heslem "pád Keithe Richardse z kokosové palmy".

Po koncertu Metalliky, která před čtrnácti roky přilákala do hlediště dnes zchátralého stadioun za Lužánkami na čtyřicet tisíc diváků, se tak Brno chystá na další koncertní událost.

Mick Jagger a jeho parta si Brna moc neužijí, přiletí těsně před koncertem a hned v noci odletí. Ale jejich vystoupení už týden zaměstnává stovky lidí. Od dvou set dělníků, kteří staví ono pódium, přes policisty a zdravotníky až po brněnské radní.

Mick Jagger na pařížském koncertu skupiny Rolling Stones
Mick Jagger na pařížském koncertu skupiny Rolling Stones | Foto: Libération

Ti se rozhodli Stounům darovat kovové vycházkové hole s motivem dívky v korzetu, které vyrobil ctitel kapely, umělecký kovář Pavel Tasovský. "Špacírka je přece doplněk každého elegantního muže," říká. Hole jsou číslovány; jedničku dostane zpěvák Mick Jagger, dvojku kytarista Keith Richards. Městský rozpočet se kvůli poctě čtyřčlenné skupině ztenčí o 80 tisíc korun.

Pořád je otázkou, kolik lidí se rozhodne ještě koupit lístky a vidět tak Jaggera, jak kolem půl deváté vyběhne na dlouhé pódium a stráví tam dvě hodiny. Pořadatelé zatím prodali dvě třetiny vstupenek, tedy asi dvacet tisíc lístků, a čekají rostoucí zájem na poslední chvíli. Předkapelou jsou britpopoví Charlatans

Největší zájem je podle prodejců o lístky na stání a na nejlevnější tribunu, nejvíc se jich prodalo v samotném Brně. Obrázek předešlých koncertů, kdy velkou část tvořili i zahraniční fanoušci, se tak asi nebude opakovat. Přestože lístky z loňska jsou neplatné, tři tisíce lidí si je ještě nevyměnilo.

Dvacet osm metrů vysoké pódium osvítí 433 reflektorů, na výstavišti povede padesát čtyři kilometrů kabelů. Třísettunovou konstrukci do Brna postupně naváží sedmdesát pět kamionů a dohromady ji skládá posádka z třinácti autobusů. Plochu pod pódiem vyrovná tři sta železničních pražců.

Návštěvníci koncertu zažijí i policejní manévry. V pohotovosti budou psovodi, jízdní jednotka a dopravu bude ze vzduchu monitorovat vrtulník. Policie si mezi pavilony výstaviště dokonce zřídí dočasnou centrálu.

Kvůli hrozbě možného teroristického útoku místo koncertu průběžně prohledávají pyrotechnici. Největší problémy se čekají v dopravě, v Brně se o víkendu koná i mistrovství světa superbiků, kam zamíří další tisíce lidí.

Vyhovět se musí i požadavkům kapely. Většina z nich se týká občerstvení, pro které si management vyhradil pavilon G. V něm vyroste kuchyně s třicítkou lednic a jídelnou pro dvě stě lidí.

Mick Jagger na evropském turné skupiny Rolling Stones
Mick Jagger na evropském turné skupiny Rolling Stones | Foto: Reuters

Letošní evropskou část turné odstartovali Rolling Stones 5. června 2007 v belgickém Werchteru a kapela na něm odehraje 27 koncertů po celé Evropě. Část z nich je náhradou za zrušené koncerty, keré se kromě Brna dotkly i dalších evropských měst.

Pár dnů před brněnským koncetem si odskočili do Barcelony zahrát sedmi stovkám bankovních úředníků. Za vystoupení na firemním večírku Deutche Bank získali zhruba čtyři miliony eur.

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy