Sting se na nové desce chopí loutny

ČTK, gra
13. 6. 2006 17:00
Londýn - Sting zřejmě své posluchače hodně překvapí. Na nové albu představí anglickou hudbu z 16. století a dominantním nástrojem tu bude loutna.
Sting na koncertě v Praze
Sting na koncertě v Praze | Foto: Interkoncerts

Čtyřiapadesátiletý zpěvák chce totiž svým fanouškům přiblížit tvorbu anglického skladatele Johna Dowlanda (1563-1626). Jeho písně označuje za čtyři sta let staré popové songy a skladatele samého za prvního anglického písničkáře.

Album, jehož pracovní název je Písně z labyrintu, má vyjít v říjnu na značce Deutsche Grammophon. Se Stingem, který vydal celkem dvanáct desek, na novince spolupracuje bosenský hráč na loutnu Edin Karamazov.

Sting v Praze
Sting v Praze | Foto: Interkoncerts

Stingova hudba má kořeny v jazzu, který hrával ještě jako učitel Gordon Sumner, syn mlékaře z britského Newcastlu. Slávu si pak vychutnal v eklektických Police. Na jazz rouboval chytlavé melodie na raných sólových počinech The Dream Of The Blue Turtles nebo Nothing Like The Sun; poté zamířil k nadžánrovější hudbě s prvky latiny i world music..

Sting pověstný svou angažovaností se zapojil do koncertní kampaně na pomoc hladovějícím dětem v Africe, zúčastnil se série koncertů na podporu lidských práv pořádaných organizací Amnesty International.

Bojoval i za deštné pralesy, teď na něj ovšem  křičí španělští ekologové, protože má 1. července vystoupit v chráněném parku Sierra de Gredos. Ještě předtím se objeví na bezpečnějším místě a blíž našim hranicím: 21. června vystoupí na bratislavském stadionu Artmedie.

 

Právě se děje

Další zprávy