Southpaw mají deset let a novou desku

Ondřej Stratilík
18. 1. 2006 9:30
Praha - Rok a půl čekali fanoušci domácí kytarovky Southpaw na novou desku. Kapela se odvděčila dvojalbem Heart Disk, které vyjde první březnový den.
Foto: Vlastislav Navrátil

Southpaw mají v české hudbě místo už hodně dlouho. Do všeobecného povědomí se však dostali až předloňským albem Boys Make Noise - singl "Toi Toi Song" přehrávala snad všechna domácí rádia. Z vyhledávané festivalové atrakce se rázem stali i kapelou "s tím krásným zpěvákem a basákem", jak je alespoň překřtila většina -náctiletých slečen.

Skupina prošla dlouhým vývojem: od experimentálních demosnímků a EP mířících do progresivního drum´n´bassu omotaného kolem kytarových riffů přes úspěšný debut Pop Secret a druhou, popově znějící desku Pleasure You Can Measure až po přímočaré album Boys Make Noise.

Pop Secret se nese na vlně elektronické a taneční zběsilosti "doznívajících devadesátek". To se psal rok 2001. Southpaw svůj debut vydali u Escape, sublabelu společnosti EMI, kde v současnosti dlí spřízněná kytarovka Roe-Deer, Umakart či jeseničtí Priessnitz. Podle kapely však EMI podcenila propagaci.

Album Pleasure You Can Measure, které se objevilo v roce roce 2003, tak zaštítila společnost U:Bahn Records spojená s magazínem Ultram:x. Hitovější a popovější základ skladeb přinesl své ovoce. O Southpaw začali mluvit takřka všichni, zvlášť po vydatném účinkování na letních festivalech v roce 2004.

Boys Make Noise, na jejíž výrobu dohlížel drum´n´bassový producent Ecson Waldes, se v obchodech se objevila předloni o babím létě. Ostré kytarové nájezdy, hitová melodická linka, až zarážející přímočarost; právě tyhle momenty uspokojily vkus českého fanouška. Čistá kytarová hudba prožívá refresh všude ve světě, tak proč by Česko mělo zůstat imunní? Z alba vyšlo několik hitů, videoklipy ke skladbám "Toi Toi Song" a "Ice Cream Politics" úspěšně rozvlnily i televizní hitparády.

Foto: Vlastislav Navrátil

Kapela prý už dlouho přemítala o dvojcédéčku, které by bylo rozrůzněné a stylově těžko zařaditelné. Přání se jim tedy splnilo; možná se fanoušci dočkají i starých dobrých tanečních poloh. O produkci se staral Ondřej Ježek a Southpaw ho vydají na svém novém labelu MenX.

Jako hosté se nahrávání zúčastnili Yumiko Ishijama z digi-japa tech-jungleové formace Papaya Paranoia, Tonya Graves a Matěj Ruppert z Monkey Bussines, Američan NI z žižkovské hiphopové formace Cherry Hill a objev české rappové scény Gipsy. Všichni ve zcela jiných souvislostech, než jsou pro ně typické. K prvnímu singlu Isolated už natáčí klip Jakub Kohák, např. autor videa Attention Aux Hommes skupiny Tata Bojs.

 

Právě se děje

Další zprávy