Serj Tankian si to v Praze rozdá na dálku s Deftones

Michal Štůsek Michal Štůsek
24. 6. 2010 16:37
Oba interpreti ve čtvrtek představí své nové desky
Serj Tankian
Serj Tankian | Foto: wikipedia.org

Praha - Těžkou hlavu některým hudebním fanouškům na čtvrteční večer připravili promotéři v Praze. Ve stejnou chvíli jen několik kilometrů od sebe vystoupí dva výrazní zástupci alternativního metalu.

Incheba Arenu rozezní za doprovodu padesátičlenného symfonického orchestru někdejší zpěvák System of a Down Serj Tankian, téměř paralelně vystoupí v klubu Roxy kalifornští Deftones; ti se u nás představí vůbec poprvé za svoji více než dvacetiletou existenci.

Tankian přijíždí do Česka po dvou letech, kdy v ostravské ČEZ Aréně prezentoval tehdy aktuální sólovou deskou Elect the Dead. Ve čtvrtek má v plánu stejný hudební materiál podat v novém aranžmá. Dechberoucí vytoupení, jak koncert anoncují pořadatlé, to bude minimálně pro žesťovou sekci Českého národního symfonického orchestru. Tankian v rámci turné Elect the Dead Symphony totiž vždy využívá služeb "místní" filharmonie.

Foto: Aktuálně.cz

Symfonická verze Tankianovy prvotiny vyšla v březnu na vydavatelství Reprise Records/Warner Bros. Charismatický multiinstrumentalista ji natočil společně s Aucklandským filharmonickým orchestrem. Na září pak plánuje hudebník a známý politický aktivista nové, prý jazzovější album Imperfect Harmonies.

Čerstvou novinku Diamond Eyes naopak přivezou jedni z velkých inspirátorů pro přístupnější odnože metalu. Kalifornská kapela se po dvaadvaceti letech existence zařadila mezi to nejlepší, co může americká škola tvrdého rocku nabídnout.

Silné kytarové riffy, valící se rytmika a zasněný zpěv China Moreny jasně definují hudbu šestice, kterou spousta lidí stroze škatulkuje jako nu-metal. Při pozornějším poslechu ale na povrch vyvstávají i jasné inspirace z jiných žánrů - v čele s The Cure, Lynyrd Skynyrd nebo Helmet.

Serje Tankiana a Deftones nespojují pouze hudební kořeny a stejný vydavatel, ale i zpěvákova výpomoc na předposlední nahrávce Saturday Night Wrist, kde China Morena doplnil ve skladbě Mein.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy