Sázavafest startuje zahřívacím dnem a čeká rekord

Kultura Kultura, Red Kul
29. 7. 2009 10:55
Pořadatelé řeší problémy s promáčeným areálem
Moby
Moby | Foto: Moby archiv

Praha - Ačkoli devátý ročník O2 Sázavafestu oficiálně startuje až ve čtvrtek 30. července, už o den dřív se začne hrát na Zámecké scéně. Warm-up program bude přístupný za dobrovolné vstupné jako přípravka na hlavní hvězdy, kterými budou v průběhu prvního srpnového víkendu  kupříkladu Moby, Freak Power, Die Happy nebo Jimmy Somerville.

„Společně s příspěvkem od návštěvníků našeho festivalu se tak chceme odvděčit místním obyvatelům za jejich velmi pozitivní ohlasy na O2 Sázavafest, který sem před třemi lety přesídlil z nedalekého města Sázava," vysvětlil strategii ředitel festivalu Pavel Kloupar.

Hudba v Kácově bude znít až do nedělního rána, kdy produkce skončí. Pořadatelé slibují okolo 150 vystupujících. V programu jsou zahrnuta kromě hudby také taneční, kabaretní a divadelní vystoupení.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na O2 Sázavafestu zažije předpremiéru i hudebně-divadelní projekt Kudykam Michala Horáčka. Podle autora je Sázavafest ideální jarmark se středověkým duchem, tudíž je pro prezentaci jeho hýčkaného počinu naprosto ideální.

V těchto chvílí ovšem pořadatelé ze všeho nejvíc řeší problémy s rozmočeným terénem v areálu, který tu zbyl po sobotních deštích. "Věnujeme se povrchu, budujeme odtokové kanály, studny a čerpadla, aby bylo vše připraveno, až dorazí první návštěvníci. Tohle léto je pro pořadatele festivalů opravdu hrozné," povzdechl si Kloupar.

Jimmy Sommerville
Jimmy Sommerville | Foto: Aktuálně.cz

I přes nepřízeň počasí očekávají pořadatelé rekordní návštěvnost. K optimismu vedou výsledky předprodeje, které v tuto chvíli hlásí téměř 10 000 prodaných vstupenek. "Měli bychom dosáhnout návštěvnosti zhruba 20 000 lidí, tedy o 5000 více než při loňském rekordním ročníku," uvedl Kloupar.

Zvládnout očekávaný nápor příchozích pomůže zavedení vlastní taxislužby a posílení vlakových spojů do Kácova. Areál u řeky Sázavy může podle Kloupara pojmout až 40 000 návštěvníků, který se pořadatelé snaží zajistit co nejlepší komfort i zábavu  - letos nabízejí i vyhlídkové lety vrtulníkem.

Kromě ohromného množství českých kapel hlavními hvězdami zůstávají zpěvák Jimmy Sommerville, který se v osmdesátých letech proslavil jako frontman skupin Bronski Beat a The Communards. A všichni se pochopitelně těší na Mobyho, který se do Čech vrací v rámci turné k novému albu Wait for Me.

 

Právě se děje

Další zprávy