Před Rolling Stones v Praze vystoupí Pražský výběr, metro bude jezdit do dvou hodin ráno

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 6. 2018 16:38
Výrazně přes 50 tisíc lidí očekávají pořadatelé červencového koncertu Rolling Stones v Praze. Na místě ale nebude možné parkovat a dovnitř nelze pronést deštník.
Keith Richards je kytaristou Rolling Stones od jejich prvního koncertu v červenci 1962.
Keith Richards je kytaristou Rolling Stones od jejich prvního koncertu v červenci 1962. | Foto: Echo Promotion

Předkapelou na koncertu skupiny Rolling Stones, který se uskuteční 4. července v pražských Letňanech, bude Pražský výběr. Kapelu si stejně jako druhého předskokana, švýcarskou hardrockovou sestavu Gotthard, vybrali samotní Rolling Stones.

"Byli těmi, kdo sem do jisté míry symbolicky přivezli svobodu," řekl v pondělí zpěvák a klávesista Michael Kocáb, když připomněl slavný koncert Rolling Stones na pražském Strahově v srpnu 1990.

"Stali se první velkou rockovou sestavou, která tu po revoluci zahrála, a pro nás to byl symbol zásadní změny, jež se uskutečnila roku 1989. Teď se opět vrací a připomínají, co je nejdražší nám všem a co musíme uchovat, a to je svoboda," poznamenal.

Pražský výběr, který musel managementu Rolling Stones pro schválení poslat své nedávné nahrávky z vystoupení v O2 areně, bude hrát zhruba od 19 hodin večer po dobu zhruba 45 minut. Během nich představí "všechny naše konfliktní písně narážející na představu, že kultura musí být regulována", přiblížil Kocáb. "To byl nesmyslný přístup bolševiků a tomu jsme se bránili."

"Kvůli Rolling Stones jsem začal hrát na kytaru, první píseň, kterou jsem se naučil, byla (I Can't Get No) Satisfaction. Je to srdeční záležitost, to se člověku splní sen, podat si s nimi ruce," dodal kytarista Michal Pavlíček.

Na předchozích třech pražských koncertech Rolling Stones se v rolích předkapel představili Vladimír Mišík s Etc… a skupiny Lucie a Olympic.

On the way!

Příspěvek sdílený Keith Richards (@officialkeef),

Červencové vystoupení Rolling Stones toto pondělí přiblížil pořadatel akce Serge Grimaux. Prohlásil, že to bude "největší koncert od roku 2003, kdy Rolling Stones vystoupili na pražské Letné".

Počet již prodaných lístků Grimaux odmítl prozradit, naznačil však, že výrazně převýší počet 50 tisíc. "99 procent vstupenek jsme prodali on-line, což je pro mě překvapivé," dodal.

Koncert bude oproti dřívějším zastavením Rolling Stones v Česku jiný tím, že všichni návštěvníci zakoupené vstupenky vymění za speciální náramky typu RFID. Ti, kdo si lístek zaplatili do 1. června, již náramky v těchto dnech dostávají poštou, další je po předložení vstupenky dostanou ve vybraných pobočkách Vodafonu nebo rovnou na místě koncertu.

Lepší je ale náramky získat dřív, aby lidé na místě předešli frontám a delšímu čekání, doporučuje pořadatel.

Pražský koncert Rolling Stones využije náramků s technologií RFID. | Video: Intellitix

Náramky jsou voděvzdorné, přesto se nedoporučuje nasadit je dřív než v den konání koncertu - jakmile si člověk náramek sundá, už se do areálu nebude moci vrátit.

"Bohužel žijeme ve světě, kde je spousta věcí nových, a bezpečnost musí být zaručena na nejvyšší míru," vysvětlil Grimaux další opatření - na koncertu nebude možné zaparkovat a diváci dovnitř nesmí pronést nic většího než drobnou taštičku velikosti 148×210 milimetrů, tedy například ani deštník. "Nebudou tam žádné šatny, žádná možnost si věci uschovat," zdůrazňuje Grimaux.

Areál, jenž se divákům otevře ve 14 hodin, navíc bude bezhotovostní. Kdo si bude chtít například koupit pivo nebo upomínkový předmět, může svůj náramek předem zaregistrovat a převést na něj nějakou částku.

Dopravní podnik hlavního města Prahy pořadatelům garantoval, že metro bude v den koncertu jezdit až do dvou hodin do rána. Protože vystoupení Rolling Stones skončí okolo jedenácté večer, lidé tak budou mít tři hodiny na to, aby se z areálu dostali.

Případné čekání ve frontě u východu má zpestřit speciální zóna zřejmě s občerstvením. "Co to přesně bude, oznámíme záhy," dodal Grimaux.

Náramky RFID společnost Intellitix použila například na festivalu v kanadském Quebecu. | Video: Intellitix

Ten také slíbil, že koncert se uskuteční, i kdyby mělo pršet. Rolling Stones mají na pódium nastoupit zhruba v půl deváté večer. "Nejlepší koncerty Rolling Stones, které jsem viděl, se uskutečnily v dešti," tvrdí Grimaux. Tomu je prý líto, že návštěvníci do areálu nebudou smět pronést deštníky. "Ale slibuji, že je nebudou mít ani Mick Jagger a kytarista Keith Richards. Když zmoknete vy, zmoknou také oni," dodává.

Vstupenky na koncert Rolling Stones v rozmezí od 1990 korun do 9990 korun lze stále zakoupit v síti Ticketpro, bližší informace o průběhu večera lze nalézt na oficiálním webu.

 

Právě se děje

Další zprávy