Robbie Williams vystoupil ve 23 zemích. Naráz

Kultura Kultura, Red Kul
21. 10. 2009 6:55
Londýnský koncert bude přenášen i do českých kin
Foto: Reuters

Praha - Výhled jako z první řady zaručený, žádná tlačenice a klín plný popcornu, to byly základní výhody, které nabídl úterní koncert Robbieho Williamse, jenž se uskuteční v rámci festivalu BBC Electric Proms. Vidět a slyšet bylo až z Hradce Králové, dokonce i ze Zlína, v HD kvalitě a 5.1 prostorovém zvuku.

Zpěvákovo první domácí vystoupení po tříleté pauze totiž bylo přenášeno do téměř dvou set kinosálů po celé Evropě. O záznam pak ještě projevila zájem Austrálie a Jihoafrická republika.

„Myšlenka na to, že moje jednorázové vystoupení, které se chystám předvést v Londýně, uvidí současně najednou ohromné množství lidí po celém světě, mě vzrušuje," řekl před přenosem Williams.

Online koncert odstartoval promo kampaň k novému albu Reality Killed the Video Star, jež se na pultech objeví 9. listopadu. Deska svým názvem jako přesmyčka odkazuje k hitu kapely The Buggles Video Killed the Radio Star, jejíž člen Trevor Horn Williamsovu novinku produkoval.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Robbie zpívá, co zažil. Najde publikum?
Robbie dostal k narozeninám odvykačku

Kromě The Buggles si Horn užil úspěch s avantpopovými Art of Noise, psal skladby pro Yes, produkoval Pet Shop Boys, má na kontě Grammy coby spoluautor Sealova hitu Kiss from a Rose. To vše ukazuje k tomu, že Robbie Williams se po úkroku k urban music s předchozím albem Rudebox chystá znovu vrátit k plnokrevnému popu.

„Moje nové album je zabiják: starý Robbie, nový Robbie a Robbie, kterého ještě žádný z nás nepotkal...  Fakt doufám, že je to album tak dobré, jak si myslím... Uvidíme, je mi jasné, že mi dáte vědět," rozepsal se koncem července na svém blogu.

Minulý týden vstoupil na trh pilotní singl Bodies, který se vedl relativně dobře; ovšem měl tu smůlu, že se musel konkurovat novince vítězky loňského X Factoru skladbě Bad Boys od Alexandry Burke, která jej v prodeji hravě dvakrát překonala. Reality-show star killed the Video Star - dalo by se říct.


Nicméně server Popjustice hodnotí Bodies pozitivně:  „J to sebevědomý, důstojný comeback se silným refrénem. Robbieho skladba Bodies je lepší než Let Me Entertain You . Robbieho skladba Bodies je stejně dobrá Rock DJ. Robbieho skladba Bodies ale není tak dobrá jako Feel."

Foto: Reuters

Kromě vlastní kapely doprovodila Robbieho Williamse na koncertě také dechová a smyčcová sekce. Pro zpěváka to není žádné novum, na spolupráci s orchestrem si zvykl v období swingových coverů a alba Swing When You're Winning.

Původně se koncert měl přenášet v České republice pouze ve dvou kinech, v pražském kině Světozor a v kině Květen v Teplicích. Zájem o lístky ale byl tak veliký, že se promítalo i v kině Centrál v Hradci Králové, v kině Kotva v Českých Budějovicích, v Golden Apple Cinema ve Zlíně a kině Svět v Lounech.

Z hlediska marketingu je to invenční řešení, jak rozvířit vody kolem pohasínající hvězdy Robbieho Williamse. Někdejší členem skupiny Take That v roce 1997 zahájil úspěšnou sólovou dráhu, na které prodal skoro 70 milionů alb. Nedávno se ale role prohodily: bývalí kolegové slavili comeback, zatímco entertainer Williams po vlažně přijaté „zpovědní" desce Rudebox zažíval těžké časy. Stáhnul se do ústraní a léčil se ze závislosti na drogách a lécích.

Foto: reuters

Nyní se tedy polepšený zpěvák snaží nabídnout fanouškům zážitek v podobném duchu jako U2, když v předvečer vydání posledního alba No Line on the Horizon „neplánovaně" vystoupili na střeše londýnské BBC.

Internetová kultura nekontrolovatelného šíření totiž ztížila možnosti soustředěného zásahu. A tak zbývají právě „speciální" reality akce vázané na místo a čas, často prezentované jako dárek příznivcům - ty se stávají nejúčinnější strategií i pro interprety s globálními ambicemi.

To znovu dokazují také U2: právě vyhlásili, že přes server YouTube v neděli naživo odvysílají koncert z kalifornské Pasadeny. Předposlední zastávku jejich letošního turné na podporu nové desky No Line on The Horizon můžou sledovat fanoušci v 16 zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy