Reunion Beach Boys končí. Love vykopl Wilsona a spol.

Kultura Kultura
2. 10. 2012 13:01
Dále kapelu povede Mike Love, majitel značky Beach Boys
původní sestava Beach Boys v roce 2012
původní sestava Beach Boys v roce 2012 | Foto: thebeachboys.com

Praha - Mike Love vyhodil z kapely všechny zakládající členy Beach Boys včetně Briana Wilsona, hlavního strůjce geniálně jednoduchých melodií z nejplodnějšího období kapely. Surf-rocková ikona tak naposledy vystoupila v původní sestavě v 28. října v Londýně na posledním koncertu výročního turné k padesáti letům existence skupiny.

Pro jedny z největších hitmakerů šedesátých let to však neznamená definitivní konec. Kapela bude fungovat i nadále, pouze pod taktovkou Mikea Lovea, jemuž značka Beach Boys oficiálně náleží.

Jména stojící za aktuálním reunionem - tedy Brian Wilson, Al Jardine a David Marks - končí, pokračuje pouze Bruce Johnson s  Lovem. Doprovodí je dosud neznámí hudebníci.

Brian Wilson
Brian Wilson | Foto: Aktuálně.cz

Kontroverzní krok ve směřování legendy surfařského rocku se neobešel bez reakce fanoušků. Ti hned po oznámení konce původní sestavy vytvořili online petici za její zachování. Svůj krok odůvodňují slovy: „Aby zůstala zachována platnost Beach Boys jako celku, nikoliv verze ořezané z důvodu finanční úspory." Týden a několik dní po jejím vzniku je pod ní shromážděno téměř osm tisíc podpisů.

Rozpory mezi oficiálním šéfem Lovem a tváří skupiny Wilsonem jsou dlouhodobějšího charakteru. Oba je nicméně hodili za hlavu u příležitosti současného reunionu k výročí padesáti let od založení skupiny, v jehož rámci také vyšlo album That's Why God Made the Radio. Beach Boys se s ním dokonce dostali do Top 10 prodejního žebříčku magazínu Billboard, což se jim povedlo poprvé od roku 1965.

Love nicméně o resuscitaci původní sestavy v New York Times prohlásil: „Reunionové turné bylo plánované jako koncertní šňůra ohraničující milník padesáti let kapely."

Čtěte také
Padesátiletí Kluci z pláže dobyli vrchol hitparád

Přestože se ale Love dle vlastních slov drží původního plánu, ostatní členy svým rozhodnutím nemile překvapil. „Jsem zklamán a nedokážu si vysvětlit, proč nechce na turné se mnou, Alem a Davidem. Opravdu jsme si to užili a koneckonců, my jsme ti praví Beach Boys," vyjádřil se Wilson pro CNN.

Tamtéž pak Wilson sdělil, že z jeho dalšího projektu by mělo vyplynout rokenrolové album. Zatím sice neví, s kým na něm bude spolupracovat, byl by však rád, kdyby šlo právě o Beach Boys.

Poslední alba Wilson nahrál pro sérii klasické hudby vydavatelství Walt Disney Records. Rok staré In the Key of Disney rekonstruovalo ikonické nahrávky disneyovských animáků, předchozí Brian Wilson Reimagines Gershwin zase tvorbu George Gershwina a jeho mladšího bratra jménem Ira, jenž pro něj psal texty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy