Redaktoři NME odtroubili rok 2007 na Klaxons

tur
15. 12. 2007 9:50
Nu-raveovoví kmotři mají nejlepší album i skladbu
Foto: Universal Music

Londýn Co si na začátku roku vymysleli, to si teď odsouhlasili. Deska Myths of the Near Future se stala albem roku podle hlav, které daly dohromady redaktoři tištěné i on-line verze britského týdeníku NME. Zvítězili i se singlem Golden Skans. 

Neúnavný a trendy milovný magazín dal už v lednu na letošní rok fosforeskující nálepku nu-rave a pustil k tomu Klaxons.

V přijímání gratulací pak kapela pokračovala, když vyhrála prestižní Mercury Prize, jež odměňuje nejlepší britské a irské album jak prestižní záštitou tak 20 tisíci librami.

Renomé Mercury Prize zajistilo skupině slušnou propagaci. Den po jejím obdržení se Klaxons jenom v obchodech HMV zvedl prodej o 486 procent.    

Recenze: Tútú, jedém - Máme desku pro letošní rok

Dalšími alby roku se podle NME na druhém a třetím místě staly Favourite Worst Nightmare od Arctic Monkeys (ti vyhráli Mercury Prize loni) a In Rainbows od Radiohead. V tomto případě se nicméně nelze ubránit dojmu, že kapela to má spíš za zásluhy a distribuční gesto než za samu produkci.

Klaxons při udílení Mercury Prize
Klaxons při udílení Mercury Prize | Foto: Aktuálně.cz

Do první pětky se dostali také kanadští indie rockeři Arcade Fire, kteří na desce Neon Bible recyklovali postupy z debutu Funeral, ovšem teprve letos to britský hudební tisk patřičně docenil.

Top 5 poněkud překvapivě uzavírají letitě nenápadní Les Savy Fav, taneční kytarovka na pomezí indie a art rocku. S jejich Let's Stay Friends jako kdyby NME odhlédlo od všech symbolických a demonstrativních rozhodnutí a prostě ocenilo desku, která je "jen" dobrá.

"Letošní seznam vítězů se posunuje od mainstreamu k větší specializaci a skutečně ukazuje, jak bohatý byl rok 2007 na hudbu," tvrdí redaktor NME Julian Marshall.

Debut Klaxons Myth of the Near Future, který vyšel na sklonku ledna, definoval nu-raveovou scénu a nutno říct, že Klaxons jako jediná kapela z módní vlny mají šanci boom přežít.

S pomocí producenta Jamese Forda (Simian Mobile Disco) se jim povedlo skombinovat syrový kytarový zvuk s nakažlivým tanečním rytmem a vícehlasými falzety jako z pionýrské besídky.

K tomu připočítejte kolážovité texty, jež se hemží intelektuálně literárními odkazy na Williama S. Burroughse a Thomase Pynchona, a máte diskotéku pro vyfiknuté chytrolíny.

"Nechtěli jsme být další post-kapelou, která zpívá o Londýnu a drnká pár akordů," prohlásil o motivacích vzniku alba Myth of the Near Future klávesák a vokalista James Righton.

Členové kapely, jež okouzluje retrohudbou budoucnosti, kupodivu během dospívání zcela ignorovali britskou taneční scénu a za největší inspiraci považují newyorské experimentátory Liars.

 

Právě se děje

Další zprávy