Rage Against the kapitalismus. Znovu

kul, Reuters
23. 1. 2007 9:00
Los Angeles - Levičácká rocková kapela Rage Against the Machine po sedmi letech zamává rudým praporem třídní nenávisti.

Jak napsal list Los Angeles Times, ojedinělé vystoupení populární kapely se odehraje v dubnu na festivalu Coachella Valley Music and Arts v jižní Kalifornii. Z nabídky prvních jmen je zřejmé, že Rage Against the Machine budou jeho největší hvězdou společně s Red Hot Chili Peppers a Björk.

Čtveřice amerických hudebníků, která spojovala tvrdou hudbu s rapovým přednesem, byla v 90. letech velmi oblíbená i v Česku. Její fanoušci ovšem málokdy dumali nad ideovou náplní kapely.

Foto: www.ratm.com

Rage Against the Machine zuřivě bojovali proti kapitalismu a jejich ikonou byl například Che Guevara. To jim ale nebránilo, aby svá alba vydávali na značce vlastněné nadnárodní společností Sony.

Průlomem v kariéře se stal singl Killing in the Name; deskám Evil Empire (1996) a The Battle of Los Angeles (1999) už patřila přední místa v americké hitparádě.

V říjnu 2000 však kapelu náhle opustil zpěvák Zack de la Rocha. Jeho spoluhráči - kytarista Tom Morello, basista Tim Commerford a bubeník Brad - se pak dali dohromady s Chrisem Cornellem z kapely Soundgarden a založili novou skupinu Audioslave.

Audioslave, jejichž věhlas už sláva Rage Against the Machine pomalu dosahuje, vydali tři alba a v květnu 2005 se stali první americkou kapelou, která odehrála na Kubě koncert pod širým nebem.

Čtěte recenzi na album Revelations: Audioslave dřou v rytmu sedmdesátých let 

Cornell se teď chystá vzkřísit sólovou kariéru, nazpíval i titulní píseň k nové zkazce o obránci hodnot imperialismu Jamesi Bondovi. Zbytek Audioslave naopak znovu zaútočí na soukromé vlastnictví.

 

Právě se děje

Další zprávy