Radikálové ze Ska-P dobyli Prahu, teď vydávají desku

Michal Pavec
24. 2. 2009 9:30
Španělští muzikanti zažívají v Česku nečekaný úspěch
Tumáš, kapitalisto!
Tumáš, kapitalisto! | Foto: Oficiální stránky kapely

Praha - Ačkoliv hrají impulsivní španělskou hudbu, nesnášejí koridu. Stejně jako fašismus, kapitalismus a jiné zlořády. Kapela Ska-P patří navzdory radikálnímu levicovému světonázoru mezi nejpopulárnější evropské kapely.

Že jste o ní nikdy neslyšeli? Není divu, její skočné melodie a útočné texty se u nás šíří spíše tichou poštou než výraznou mediální kampaní. A že tento systém funguje, dokazuje zcela vyprodaná Tesla Arena, kterou Ska-P před dvěma týdny dobyli.

Česká média tak o málo známých Španělech začala psát, ačkoliv o nich vlastně mnoho nevěděla. Humorně to dokládá reportáž z pražského koncertu, kterou otiskl jeden z nejčtenějších českých společenských časopisů. U textu použil fotografii úplně jiné kapely.

Velmi záhy po nečekaném koncertním úspěchu přispěchala na české pulty i aktuální deska Lágrimás y Gozos (Slzy i radost), která jinde ve světě vyšla už v říjnu minulého roku.

Jde o šesté studiové album skupiny, která se dala dohromady už v roce 1994 na madridském předměstí Vallecas. Multikulturní prostředí chudé periferie dost možná ovlivnilo směr, kterým se muzikanti v čele s malým robustním zpěvákem Pulpulem vydali.

Foto: Oficiální stránky kapely

"Jsem antifašista, antirasista a vegetarián. Chovám velkou úctu ke zvířatům, a proto je nejím. Neměli byste jíst maso, pokud chcete dosáhnout fyzického i duševního zdraví," deklaruje frontman Pulpul, který stejně zapáleně káže i od mikrofonu při bouřlivých pódiových show.

Ale projev jeho ansámblu není zdaleka tak vážný, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kapela vychází nejen ze stylového základu ska a punku, ale také z tradiční španělské hudby. Proto se na pódiu často střídají morální apely s rozjuchanou latinskou veselicí.

Ska-P dokáží zručně naladit poměr mezi sdělením a zábavou; umějí si udělat legraci i sami ze sebe.

Někdy až komicky například působí dvojice zpěváků, kdy malému Pulpulovi sekunduje bezmála dvoumetrový habán Pipi, který se kromě zpěvu vydává na scénu v tematických převlecích.

Tu vyzbrojen chůdami zpodobňuje obří kapitalistickou smrtku nebo strýčka Sama, při jiné písni hned zase buší demonstranta jako policejní těžkooděnec.

Foto: Oficiální stránky kapely

Efektově skromnému, ale divácky vděčnému hudebnímu divadlu přihlížejí prakticky kdekoliv na světě tisíce lidí namačkaných v přetopených halách nebo velkých stadionech. Slávu si ale Ska-P museli tvrdě vydřít.

Když před patnácti lety začínali, sotva pokryli náklady na cestování. Skoro pět let jim trvalo, než si mohli potykat s opravdovým davem - ale pak už to šlo ráz naráz. Na úspěchy v rodném Španělsku a sousední Francii navázal velký sukces v latinské Americe.

A šířil se dál. V roce 2003 se Ska-P poprvé představili českému publiku na festivalu Rock for People, který tehdy ještě sídlil v Českém Brodě. Jejich desky měly sice slabou prodejnost, přesto si je Češi dokázali opatřit ve velkém a předávat si je mezi sebou.

Na další české vystoupení usměvavých španělských radikálů si ale museli počkat téměř šest let. Skupina si totiž v roce 2005 demokraticky odhlasovala pauzu a její členové se rozutekli k rodinám a sólovým projektům.

Nebylo to bez úspěchu. Kytarista Joxemi dal dohromady seskupení No Relax! a druhý zpěvák Pipi se konečně naplno prosadil jako frontman v souboru The Locos, který dva roky po sobě nadchl návštěvníky Rock for People.

Návrat Ska-P, který se upekl v průběhu minulého roku a který už možná ani nikdo nečekal, je ale docela jiný kalibr. Ačkoliv ho nedoprovází téměř žádná marketingová kampaň, tisíce lidí na koncertech dokazují, že z něj mají docela obyčejnou, opravdickou radost.

 

Právě se děje

Další zprávy