Producent Beatles dostal za vraždu herečky 19 let

Kultura Kultura, Red Kul
30. 5. 2009 0:10
Porota rozhodla, že Spector spáchal vraždu 2. stupně
Foto: Reuters

Los Angeles - Producent Phil Spector vymění svou pověstnou zeď zvuku za zdi vězení za vraždu herečky a modelky Lany Clarksonové na 19 let.

O výši trestu se rohodl soud v pátek, devětašedesátiletý producent byl shledán vinným z vraždy už v půli dubna v Los Angeles při dalším z celebritózních procesů.

Porota šesti žen a šesti mužů se tehdy o rozsudku radila 30 hodin. Spectorovi hrozil za vraždu druhého stupně 15 let až doživotí. Na verdikt čekal ve vězení, byť má ještě platnost jeho kauce.

Původně byl obviněn z vraždy prvního stupně, jež podle zákona znamená plánovaný úmysl. Porota jeho čin překvalifikovala, ale nesnížila ho až na neplánované zabití.

Předchozí proces se Spectorem byl zrušen v roce 2007 poté, co se porota nedokázala shodnout na jednoznačném rozsudku. Tehdy producenta zastupoval Bruce Cutler - jenž obhajoval např. mafiánského bosse Johna Gottiho - kladl důraz na Spectorův zdravotní stav, resp. psychické problémy, které sám přiznával.

V jednom ale žaloba tentokrát nevyhrála. Doufala, že po případech O. J. Simpsona nebo Michaela Jacksona se stane Spector první hvězdou usvědčenou z velkého kriminálního činu takřka v přímém přenosu. Při druhém procesu však zájem médií rapidně poklesl.

Z klubu do usedlosti

Herečka a modelka byla nalezena zastřelená ve Spectorově  vile 3. února 2003. Na místo přivolali policii sousedi, kteří slyšeli střelbu. Po celodenní prohlídce tu pak našla i vražednou zbraň.

Foto: Reuters

Producent Clarksonovou poznal o několik hodin dřív v nočním klubu, kde pracovala jako hosteska, a po zavírací hodině ji pozval na drink do své obrovské usedlosti na předměstí Alhambra. Tady byla za pár hodin nalezena mrtvá.

Spector byl obviněn z vraždy v listopadu téhož roku, ve vazbě ale pobyl jen pár hodin. Po složení kauce v hodnotě milion dolarů se účastnil projednání kauzy na svobodě.

Lana Clarksonová se narodila v Kalifornii v roce 1962, tedy v době Spectorovy největší slávy. Jejím nejznámějším snímkem je Barbarian Queen z roku 1985.

Jeho advokát Doron Weinberg na rozsudek reagoval slovy, že nebylo učiněno zadost spravedlnosti. Porotci se podle něho sice snažili, ale už předem si udělali špatný obrázek a jeho klient tak nebyl souzen podle právních standardů.

Soudce se podle něho navíc dopustil chyby, když nechal svědčit ženy z jeho minulosti. Na tomto základě se prý odvolá a bude žádat nový proces. Podle obhajoby se Clarksonová zabila sama.

Studio jako nástroj

Právě svědectví z minulosti popsala Spectora jako muže s temnými stránkami a vášní pro zbraně. Zakládal si prý například na tom, aby jeho pistole ladily i s oblečením. Bývalá manželka Ronnie Bennetová, pro níž složil hit Be My Baby, o něm tvrdila, že byl nesnesitelně žárlivý.

Žalobce Alan Jackson argumentoval i tím, že už dřív Spector vyhrožoval ženám, které mu nebyly po vůli, a popsal ho jako démonického maniaka.

Klíčovým se nicméně stalo svědectví Spectorova řidiče, který řekl, že slyšel výstřel a slova svého zaměstnavatele: „Myslím, že jsem někoho zabil."

Mezi hity, na které Spector jako producent dohlížel, patří kromě Be My Baby songy od Righteous Brothers. Spolupracoval s Ikem a Tinou Turnerovými (River Deep, Mountain High), produkoval i poslední album Beatles (Let It Be) a spolupracoval na sólových projektech Lennona a Harrisona.

V 60. letech se proslavil tzv. Wall Of Sound. Zvláštním vrstvením unisono hrajících nástrojů vytvořil zvukovou stěnu, která dávala nahrávkám dynamiku v širokém spektru - což fungovalo hlavně v době nastupujícího sterea i v nekvalitních autorádiích. Zároveň to byl jeden z prvních pokusů, jak využít hudební studio coby nástroj.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy