Pro evropské ceny MTV jezdilo lunární vozítko Lady Gaga

Karel Veselý
7. 11. 2011 9:55
Stanice pojala ceremoniál jako internetovou událost
Měsíční tanec v řetězech v podání galaktické divy Lady Gaga
Měsíční tanec v řetězech v podání galaktické divy Lady Gaga | Foto: Reuters

Belfast - Televizní stanice MTV při předávání svých evropských hudebních cen potvrdila, že zůstává na čele technologického vývoje. Místo dalšího nudného a pasivního ceremoniálu u televize mohli letošní EMAs sledovat diváci v neděli na internetu a bavit se u anket, interaktivního menu či sdílet svoje názory přes Twitter.

"Přenos budoucnosti" doplňovala futuristická stage, kterou pořadatelé postavili v belfastské Odyssey Arena. Škoda jen, že hudba, která při dvouhodinovém ceremoniálu zazněla, toho měla více společného s minulostí než s budoucností.

Lady Gaga si letos přebírala ceny ve stříbřitém oděvu s velkým kloboučkovým kotoučem, pokrývajícím celou její tvář a s otvory pouze pro oči
Lady Gaga si letos přebírala ceny ve stříbřitém oděvu s velkým kloboučkovým kotoučem, pokrývajícím celou její tvář a s otvory pouze pro oči | Foto: Reuters

Nejvíce trofejí v podobě sošek kosmonautů si odnesla Lady Gaga, která triumfovala ve čtyřech kategoriích. Kromě nejlepší ženská interpretky, ceny pro nejvěrnější fanoušky a za nejlepší píseň si odnesla i nejprestižnější sošku za nejlepší video. Bombastický klip k Born This Way inspirovaný prý obrazy Salvatora Daliho a Francise Bacona natočila sama ve spolupráci s módním fotografem Nickem Knightem.

Po dvou cenách si z večera odnesli zpěvák Bruno Mars (objev roku a cena Push pro největší nastupující talent), rocková skupina 30 Seconds To Mars (nejlepší alternativní kapela, nejlepší živá kapela) a náctiletý idol Justin Bieber (nejlepší mužský i popový interpret).

Ačkoliv to byly ceny evropské MTV, vyšel starý kontinent při hlasování fanoušků zcela naprázdno. Jedinou útěchou byla cena za celoživotní přínos hudbě nazvaná Global Icon, kterou převzali Brian May a Roger Taylor z kapely Queen.

Souboj se nekonal

Historie evropských hudebních cen MTV sahá do roku 1994, od té doby putuje předávání největšími evropskými městy. EMAs by chtěly být konkurentem hlavních cen MTV, které se předávají v USA obvykle v září, ale většinou jsou jen chudými příbuznými s přebranými hosty a cenami přes kopírák.

Letos to bylo trochu jinak - do Belfastu se sjela většina zámořských hvězd (chyběl jen Eminem, který se připomněl zdravicí ze studia) a ceremoniál sliboval pokračování letošního souboje Lady Gaga vs. Adele. Zatímco britská soulová diva triumfovala v hlavních kategoriích v amerických cenách, Gaga jí nyní vyfoukla ceny na domácí půdě.

Jenže mediálně vděčný souboj popových kontastů (křehký soul vs. excentrický pop) se tak úplně nekonal. Adele kvůli nemoci hlasivek do Belfastu nedorazila ani neproměnila žádnou ze tří nominací. Publikum si tak mohlo naplno užívat další one-women-show Lady Gaga, která si pro ceny chodila (nebo se plazila po kolenou) převlečená za měsíční lunární vozítko s černým kovovým kloboučkem zakrývajícím celý obličej.

Když pak vsedě na replice Měsíce zpívala svůj nový singl Marry The Night, spíše než průměrná disco píseň elektrifikovalo diváky očekávání, co ještě dalšího překvapivého předvede. Gaga své fanoušky naučila, že mají chtít  pořád něco nového - a teď trochu bojuje s tím, co jim stále servírovat. Obyčejná taneční choreografie v druhé půlce vystoupení prostě byla málo. Škoda, že Gaga na konci nevystoupila jako zpěvačka Queen, o čemž se dlouho spekulovalo. Bylo by to dokonalé zasnoubení staré a nové pompy. Místo ní si s Mayem a Taylorem zazpíval americký Pop Idol Adam Lambert.

Screenshot z předávání cen MTV Video Music Awards
Screenshot z předávání cen MTV Video Music Awards | Foto: Reuters

Večerem v Belfastu provázela devatenáctiletá americká herečka a zpěvačka Selena Gomez, která je v Evropě zatím známá spíš jako přítelkyně Justina Biebera než jako interpretka. Soudě podle jejího vystoupení ani není moc o co stát; jako konferenciérka ale byla slušná.

Ostatně podobně unylý byl i samotný Justin Bieber, který právě řeší „obvinění z otcovství". V neděli zazpíval svůj vánoční hit Under The Mistletoe, ale řekl bych, že starý kontinent zůstane nadále vůči kouzlu mladého krasavce imunní.

Když skončil jeho gymnastický pop, přepnula režie do nedaleké City Hall, kam byly uklizeny rockové kapely od Red Hot Chili Peppers přes Kasabian až k Snow Patrol. Ti dostali příležitost zahrát dvě skladby a když při druhé z nich vypadl trochu nesvému Gary Lightbodymu z ruky mikrofon, bylo to alespoň příjemné narušení kolovrátkového stereotypu nablýskaných hvězd uvnitř Odyssey Areny.

Ceremoniály EMAs vstupují do historie hlavně skandály a nečekanými momenty. Palcové titulky pak většinou zvednou sledovanost na příští rok. Letos "narušil" ceremoniál nahý muž, který přímo na pódiu koketoval se seriálovou herečkou Hayden Panettiere uvádějící nominované na píseň roku. Nejspíše to ale bylo stejně opravdové jako slzy dojetí Lady Gaga, přebírající o chvíli později cenu.

Cenu předal Lady Gaga bývalý člen Pobřežní hlídky David Hasselhoff, kterému se podařilo být nejtrapnějším z celého večera
Cenu předal Lady Gaga bývalý člen Pobřežní hlídky David Hasselhoff, kterému se podařilo být nejtrapnějším z celého večera | Foto: Reuters

Daleko trapnější momenty si ale nachystal "největší milovník a Evropan" David Hasselhoff žertující se zpěvačkou o velikosti svého penisu a šlukující se Selenou Gomez z balónku hélium. To už snad raděj řvoucí irský wrestlingový hrdina Sheamus či zástup herců z nových seriálů MTV, kteří předávali většinu cen.

Skutečným vítězem je K-pop

Gaga promine, ale hlavní hvězdou večera byl nakonec zmíněný internetový přenos přes interaktivní webové rozhraní. Pokud vás zrovna nudila hudba na pódiu, dalo se přepnout do zákulisí, vyplňovat ankety, chatovat, tweetovat, a nebo číst, co na Twitter píšou muzikanti přímo ze sálu.

Samozřejmě, že na "aktivním" přenosu bylo ještě co zlepšovat a výsledný dojem byl stejně chaotický a sebestředný jako internet sám, ale určitě je to přesně ta cesta, kterou se musí ceremoniály velkých hudebních cen v příštích letech vydat. Moment, kdy Selena Gomez fotila fanoušky mobilem a uploadovala na internet, byl symptomatický.

Screenshot s Bruno Marsem z předávání cen MTV Video Music Awards 2011
Screenshot s Bruno Marsem z předávání cen MTV Video Music Awards 2011 | Foto: Aktuálně.cz

Přes všechen deklamovaný futurismus ale zůstala většina vystoupení zaseklá v minulosti. "Pařiči" z LMFAO si na začátku v Party Rock Anthem vystřihli něco, co připomínalo eurodance z první poloviny devadesátých let a od úplného trapasu je zachránily vokální efekty milosrdně zamazávající chyby. Gaga s pomp-disco Marry The Night a nováček Bruno Mars s elvisovským účesem a pseudo-swingem šli do minulosti ještě hlouběji.

Stejně jako muzikanti do nekonečna děkovali fanouškům za přízeň, tak se MTV velmi snažila během večera udržet diváky. Chvílemi to bylo až hysterické - Selena Gomez i její pomocník v backstage většinu času jen ohlašovali vystoupení dalších hvězd. V rozhovorech s nimi pak odkazovali na jakousi mytickou afterparty, kde se to všechno teprve skutečně roztočí. Tam už diváci samozřejmě zvaní nebyli.

Jak je internet vrtkavý a špatně ovladatelný pro potřeby cíleného marketingu, se ukázalo v žebříčku, který zaznamenával četnost twitterových příspěvků o jednotlivých hvězdách večera. Katy Perry, Lady Gaga i 30 Seconds To Mars se museli sklonit před korejským boy-bandem Big Bang, který je na sociální síti všechny převálcoval a získal i ocenění pro nejlepší celosvětovou kapelu. Kvartet asijských hezounů přebírající jednu z hlavních cen a děkující na pódiu ve své rodné řeči byl možná předzvěstí toho, že se kyvadlo světového popu (stejně jako ekonomiky) pomalu přesouvá do jiných zemí, než jsou jeho tradiční bašty.

 

Evropské ceny MTV 2011:

Nelepší ženská interpretka - Lady Gaga
Nejlepší mužský interpret - Justin Bieber
Nejlepší popový interpret - Justin Bieber
Nejlepší píseň - Lady Gaga, Born This Way
Nejlepší rockový interpret - Linkin Park
Globální ikona - Queen
Nejlepší video - Lady Gaga, Born This Way
Nejvěrnější fanoušci - Lady Gaga
Nejlepší alternativní interpret - Thirty Seconds To Mars
Nejlepší hiphopový interpret - Eminem
Nejlepší živá kapela - Thirty Seconds To Mars
Talent - Bruno Mars
Nejlepší nový interpret - Bruno Mars
Nejlepší světový interpret - Big Bang

 

Právě se děje

Další zprávy