Příšerky v Americe porazily Live Earth

krk, ČTK, Reuters
10. 7. 2007 13:05
Zezelenali spíš organizátoři než planeta
Live Earth 2007 - brazilští fanoušci
Live Earth 2007 - brazilští fanoušci | Foto: Reuters

Los Angeles - Přenos koncertů Live Earth přitáhl v USA a Británii k televizím poměrně málo lidí. Na obrazovkách měl například nižší sledovanost než koncert pořádaný před týdnem na počest princezny Diany.

Tříhodinový přenos vysílaný americkou stanicí NBC zajímal 2,7 milionu diváků, takže koncert Live Earth byl vůbec nejméně sledovaným programem sobotního večera. Víc diváků - 3,3 milionu - přilákala dokonce i repríza animovaného filmu Příšerky s.r.o., který v tu doby vysílala stanice ABC.

Madonna na Live Earth
Madonna na Live Earth | Foto: Reuters

Téměř dvojnásobek Američanů se díval na kanálu CBS na zpravodajský pořad 48 hodin, což byl naopak vůbec nejsledovanější program sobotního večera.

Koncert vysílaný minulou neděli z londýnského Wembley na počest princezny Diany na NBC sledovalo téměř devět milionu diváků.

Podobně nepříznivě pro Live Earth vyšlo srovnání také v Británii. Zatímco Dianin koncert tam zajímal víc než 11 milionů televizních diváků, přenos Live Earth na BBC přilákal jenom tři miliony lidí. Paradoxně právě v USA a Británii se soustředí asi největší množství lidí, kteří se rozhodně nechtějí kvůli životnímu prostředí uskrovňovat.

V ČR koncerty Live Earth vidělo 75 tisíc diváků, což bylo jen o něco víc než sedm procent z těch, kdo v tu dobu sledovali televizi.

Organizátoři koncertního maratonu, jehož cílem bylo obrátit pozornost veřejnosti ke globální oteplování, počítali s tím, že hudební produkce na celé zeměkouli zhlédnou nebo si poslechnou dvě miliardy lidí.

Podle všeho byl mezi fanoušky nejvyhledávanějším médiem internet. Na stránku koncertu se připojilo devět milionů uživatelů internetu.

Celková čísla jsou pro organizátory každopádně zklamáním. Zatím ještě neřekli, jestli z toho "obviní" média, která byla od počátku spíš skeptická a stejně často jako argumenty pořadatelů zmiňovala i pokrytectví účastníků.

Stejnou skepsi sdílejí média i po ní; a s gustem předkládají spíše řečnické otázky. Byli i v současné patetické retro-době organizátoři až příliš patetičtí? Nebo akci chyběly ústřední celebrity a ikony? Je hlavní organizátor Al Gore málo sexy stejně jako téma uskrovňování se? Nebo je to tím, že se na pódiích objevili spíš hudební důchodci a teenagerské hvězdy?

 

Právě se děje

Další zprávy