Princezna Diana by měla 46. Dostane koncert

kul, BBC
29. 4. 2007 0:00
Britská hudební scéna připomene princeznin odkaz
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Podle slov princů Williama a Harryho to má být nejlepší narozeninový dárek pro jejich matku. Ta je ale už deset let po smrti.

Diana, princezna z Walesu, pořád zůstává jedním z nejvýraznějších symbolů britské monarchie, byť sama se s touto rolí nikdy neztotožnila. Po rozvodu s princem Charlesem už neměla právo na královské výsady, ale světovou celebritou zůstala. Pověst nejfotografovanější ženy na světě se jí stala osudnou: Diana zahynula 31. srpna po automobilové nehodě v Paříži stíhána tlupou paparazzi.

Její osobnost si teď chce připomenout celý svět s rodnou Británií v čele. Wembley Stadium přivítá 1. července nejznámější ostrovní interprety a kapely. Svým výkonem složí hold zemřelé princezně, která by ten den oslavila 46. narozeniny.

Pětihodinová show rozdělená na tři části nabídne vystoupení Eltona Johna, Duran Duran, Status Quo, Orson, The Feeling, Bryana Ferryho, Roda Stewarta nebo Kanyeho Westa. Zajímavé je, že nejmladším účastnicím akce - soulové zpěvačce Joss Stone a rapperce Lilly Allen - bylo v roce Dianina úmrtí jen deset a dvanáct.

Foto: Reuters

Pořadatelé předpokládají, že na koncert se prodá 62 tisíc vstupenek a výtěžek z nich předají charitativním organizacím, které Diana podporovala (nejvíce se zajímala o výzkum viru HIV a boj proti nášlapným minám).

Jak připomněl Geoffrey Matthews, režisér večera, stále není jasné, zda princ Harry odjede na misi do Iráku a jestli by se pak mohl koncertu zúčastnit. Naopak s přítomností prince Charlese, královny Alžběty II. a dalších členů královské rodiny se nepočítá, i když byli pozváni. "Bude to spíš zábava pro mladší," dodává Matthews.

Někteří z pozvaných umělců s vystoupením na počest Diany souhlasili, ale jiné povinnosti jim nedovolují být přímo v Londýně, proto se objeví jen na rozměrných obrazovkách.

Koncert pro Dianu navíc budou přenášet televize ve 140 zemích; Česká televize ho nabídne ze záznamu koncem srpna a připomene tak desáté výročí Dianina úmrtí.

 

Právě se děje

Další zprávy