Pocta VH zaplaví celou Lucernu; o Reedovi se jen mluví

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 12. 2011 8:51
Plastici zahrají čestnému členovi Nikdo a Kanárka
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V pátek 23. prosince večer se ve všech prostorách Paláce Lucerna odehraje poslední dějství rozloučení s Václavem Havlem.  Společenství přátel Václava Havla prý zvolilo formu, kterou exprezident miloval: přehlídku různých žánrů, stylů a směrů. Poctu mu vzdají hudebníci, divadelníci, filmoví tvůrci, fotografové - a to v neformální koláži pestrých vystoupení.

Je možné, že Poctu VH navštíví i někteří z významných hostů, kteří přijeli na poslední rozloučení v katedrále. Účast ale závisí na jejich programu a podle organizátorů není možné odhadnout, kdo se večera zúčastní. Z Ameriky přiletěl Ivan Král, mluví se o Suzanne Vega, se kterou se prý potkal na letišti. Stále se spekuluje, zda dorazí newyorský rocker Lou Reed.

Program spontánní akce se stále rozrůstá. Na počátku logicky byli spříznění The Plastic People Of The Universe, kteří Havla kdysi přibrali do sestavy jako čestného člena. Na úvod zahrají Plastici písničku Nikdo, na závěr zazní Kanárek s mírně upraveným textem.

Foto: Aktuálně.cz

Během večera se na pódiu Velkého sálu v půlhodinových blocích vystřídají Garage & Tony Ducháček, Jasná páka a Hudba Praha, David Koller, slovenské kapely Bez ladu a skladu a Živé kvety, Hradišťan s Jiřím Pavlicou, The Plastic People of the Universe, Tata Bojs, Velvet Underground Revival Band, Tonya Graves, Matěj Ruppert a Ondřej Brousek.

V Lucerna Music baru budou vystupovat Toxique, Zrní či Schoenfelt, hlásí se další kapely. V pasáži bude hrát Horňácká cimbálová muzika, v kině Lucerna odehraje Divadlo Na Tahu Zahradní slavnost v režii Andreje Kroba, Buchty a loutky budou inscenovat Horský hotel a brněnské Divadlo Na Provázku Havlovu hru Prase.

Mezi divadly se v kině budou promítat dokumenty o Václavu Havlovi - . Bojanovského Prezident Václav Havel, Havel na Hrad Pavla Kouteckého nebo Americká pocta Václavu Havlovi z newyorské katedrály sv. Jana.

V kavárně kina či v Mramorovém sále vystaví svá díla fotografové, kteří provázeli Václava Havla jeho životem - Bohdan Holomíček, Oldřich Škácha a Tomki Němec.

Foto: Oldřich Škácha

Večer bude probíhat od 17.30 do 23.30 ve všech sálech i v pasáži Lucerny. Příchod pro publikum bude z obou stran pasáže. Vstup je zdarma, ale kapacita prostor je maximálně 4 000 osob; proto organizátoři vydávali prostřednictvím sítě Ticketpro lístky, aby před branou nezůstávali zklamaní zájemci.

Vstupenky, které byly dány do oběhu ve středu, byly vyprodány během dvou hodin. Ve čtvrtek ve 13 hodin byly dány pro Ticketpro poslední zbývající vstupenky. Pokud by se během večera uvolnily prostory Lucerny, budou dovnitř vpuštěni další zájemci bez vstupenek.

Ve střední části Václavského náměstí bude umístěna velkoplošná obrazovka, která bude přenášet program v Lucerně. Česká televize bude mezi 20. a 22. hodinou přenášet dění ve Velkém sále. 

Lucernu poskytla zdarma Dagmar Havlová s manželem Ivanem Havlem. Na pořádání večera se podílejí zejména přátelé Václava Havla, jeho bývalí spolupracovníci, ale také Knihovna VH, Česká televize, Film a sociologie, Kancelář VH, Nadace Člověk v tísni, Výbor dobré vůle Olgy Havlové a další instituce.

 

Právě se děje

Další zprávy