Pink porazila Oasis v britské hitparádě. A co?

Pavel Turek, tur
6. 10. 2008 15:10
Zatím slabší comeback britpopové kapely
Foto: Reuters

Londýn - Singl The Shock of The Lightning z chystaného alba manchesterské kapely se nestal takovým zábleskem v britské hitparádě, jak by se asi dalo čekat.

Nejenže nevylétl rovnou na první místo, ale zaostal i za hitem Sex on Fire od Kings of Leon. Pro zpěvačku Pink znamená vítězství nového singlu So What další první místo na britských ostrovech po šestileté pauze. Za mořem jí skladba dokonce zajistila její vůbec první jedničku v americkém singlovém žebříčku Billboardu.

Pink, která dosud prodala 25 milionů alb po celém světě, v nové skladbě ukazuje, že zpěvačkám se dnes nejvíce vyplácí, když je neopustí puberta. A to i v tom případě, táhne-li jim na třicet.

Sama s albem Missundaztood odstartovala neustávající vlnu přidrzlých dívčích rebelek, které sice jsou o maličko ostřejší, než kdysi bývala mediální prezentace "nevinné" Britney Spears, ale pro mainstream naprosto stejně přijatelné. Z uvedeného mustru těží doteď - a nová So What je jen další variací na předchozí Stupid Girls.

Pink - So What

Vítězství Pink, která minulý týden vstoupila do hitparády na 38. místě, je o to překvapivější, že Británie tradičně straní svým hrdinům, což se ukázalo i během letošního comebacku The Verve.

Hlad po Oasis, jejichž sedmé album vychází po tříleté pauze, zřejmě není tak enormní, jak ukazovala během hodiny vyprodaná ostrovní část světového turné. Po 180 tisících vstupenkách na 18 zastávkách se okamžitě zaprášilo.

Že se Oasis nepodařilo předběhnout věčně pubescentní zpěvačku s vyceněnými dásněmi a prstem v nose není nakonec natolik vypovídající - oba interpreti přece jenom míří na různé publikum - jako fakt, že zaostali za o hudební generaci mladšími rockery z Tennessee. Tady už jde o přímé konkurenty.

Kings Of Leon
Kings Of Leon | Foto: Aktuálně.cz

Kings of Leon si s albem Only by Night užívají nebývalou popularitu; na špici britského albového žebříčku jsou druhý týden. A s 220 tisíci prodanými kopiemi v prvním týdnu se po Coldplay řadí k nejlepším komerčním nástupům tohoto roku.

Dá se ale říci, že vyhlídky na absolutní vítězství Oasis teprve čekají. Album Dig Out Your Soul vychází právě dnes - tudíž teprve za týden odhalí albová hitparáda, jak si někdejší legendy britpopu doopravdy stojí.

Singlovou pětku hitparády po Oasis stylově uzavírá í jeden boyband a jeden girlband. Na čtyřce Sugababes a na pátém místě stárnoucí Boyzone.

 

Právě se děje

Další zprávy