Oživlí Mrtví budou tančit v říjnu v Kongresovém centru

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 3. 2012 7:13
Dead Can Dance mají přivézt i novou "jarní" desku

Praha - Skupina Dead Can Dance, která obnovila po sedmi letech činnost a chystá nové turné, vystoupí 10. října v pražském Kongresovém centru. Ústřední dvojice Lisa Gerrardová a Brendan Perry kromě nejznámějších skladeb představí písně z připravované desky, která vyjde v letošním roce.

Evropské turné začíná 19. září v Istanbulu a obsáhne 22 měst. Jde o vůbec první společné koncerty od úspěšného turné v roce 2005. Na pražský koncert budou lístky v prodeji od 5. března v síti Ticketpro v cenách od 790 korun do 1590 korun.

Foto: Aktuálně.cz

Tvorbu Dead Can Dance charakterizuje éterický hlas Lisy Gerrardové a baryton Brendana Perryho, které se proplétají zvukovými krajinami na hranicích mezi elektronickou a živou hudbou. Kapela se stala jednou z nejznámějších akvizic post-punkového labelu 4AD a fanoušci alternativy s puncem vysokého umění a mystiky na ni dodnes přísahají.

Ideou skupiny, která si postupem času vydobyla dnes často zprofanovaný přídomek kultovní, bylo oživovat zapomenuté, zdánlivě "mrtvé" styly i  kultury. Odtud název, který říká, že i mrtví umějí tančit. Nechyběl u nich dobový pocit skepse a temnoty, ale ve své hudbě Dead Can Dance hlavně mísili prvky hudby středověké, renesanční i barokní. Nechyběl vliv gregoriánského chorálu ani etnické a lidové motivy z východní i západní Evropy, Středního východu nebo severní Afriky.

"Já a Lisa se velmi těšíme na společnou práci ve studiu. Začali jsme skládat písně pro nové album na podzim 2011. Půjde o 'jarní' desku, která vyjde v době, kdy se probouzí příroda. Naše plány na turné se také vyvíjejí dobře -  shromáždili jsme skvělé muzikanty, kteří s námi vyjedou a kteří se na chvíli zřekli vlastní kariéry, aby s námi hráli písně z nového alba a nová aranžmá skladeb z archivu," říká Perry. 

Brandon Perry.
Brandon Perry. | Foto: Aktuálně.cz

Dead Can Dance založili Brendan Perry, Lisa Gerrardová, Paul Erikson a Simon Monroe v roce 1981 v Melbourne. Krátce nato Brendan a Lisa přesídlili do Londýna. Na jaře 1984 vydali eponymní debutové album a o rok později druhou desku nazvanou Spleen and Ideal, která dosáhla na druhé místo britského nezávislého žebříčku.

Později se oba členové věnovali i sólovým projektům - Lisa Gerrardová natočila svůj debut v roce 1995 a skládala filmovou hudbu. O rok později vyšlo zatím poslední společné album Spiritchaser.

Dead Can Dance oficiálně oznámili konec v roce 1998. V roce 1999 vydal také svůj debut Brendan Perry. V Praze Dead Can Dance vystoupili v roce 1996 v rámci turné s deskou Toward The Within.

Lisa Gerrard se vrátila do Austrálie a Brendan Perry se přestěhoval do Irska; koupil starý kostelík Quivvy Church, kde žije a pracuje. Pouze dočasně se sešli v roce 2005 při velkém evropském a americkém turné.

Perry byl loni jednou z hvězd festivalu Colours of Ostrava. Rok předtím vystoupil v pražském Divadle Archa, kde představil svoji druhou sólovou desku Ark. Narozdíl od předcházejícího alba Eye of the Hunter všechny nástroje pocházely ze samplů a syntetizátorů.

Na stejném místě se v roce 2007 představila i Lisa Gerrardová, kdy zahrála skladby ze svého průřezového alba The Best of Lisa Gerrard, jež obsahovalo jak společné písně s Brendanem Perrym z éry Dead Can Dance, tak i její sólový materiál a skladby, které složila k filmům.

Více informací ke koncertu se nachází na www.charm-music.cz

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy