Obliba stahované hudby roste na obou březích Atlantiku

rg
5. 1. 2008 9:00
V USA se nejvíc prodávalo album vánočních melodií
Autor prodávaného vánočního alba, Josh Groban
Autor prodávaného vánočního alba, Josh Groban | Foto: Reuters

Praha - Ta zpráva už asi nikoho nepřekvapí: americký nahrávací průmysl zaznamenal loni další pokles. Fyzických nosičů se loni prodalo o 15 procent méně než v roce 2006 - tedy 500,5 milionu kusů.

Oproti tomu skladeb v digitálním formátu si Američané koupili na 844 milionů, což je pětačtyřicetiprocentní nárůst. Pokud se tento počet podělí deseti, což je průměrný počet písní na desce, vychází podle agentury AP celkový pokles v prodejích o 9,5 procenta.

Ještě v polovině prosince vévodil podle Billboardu americké prodejnosti Chris Daughtry, účastník loňského kola soutěže American Idol, s 3,2 miliony prodaných nosičů. Na poslední chvíli ho ale předehnal Josh Groban se svým vánočním albem Noel, jež vyšlo teprve na podzim.  

Daugtry měl však některé z bodů ještě za minulé Vánoce, i proto na Grobanův výkon 3,7 milionu desek nestačil.

Právě poslední měsíc roku byl tradičně pro americký hudební průmysl nejvýživnější a vrcholem se stal týden mezi Vánocemi a Silvestrem. Tehdy prodeje dosáhly neuvěřitelných 58,5 milionu hudebních nosičů, což je podle průzkumu Nielsen SoundScan navzdory ročnímu klesajícímu průměru rekordní výsledek.

Eagles
Eagles | Foto: www.eaglesband.com

I desky se stříbrnou a bronzovou medailí, tedy soundtrack k disneyovce High School Musical a comebacková nahrávka Eagles, měly velmi akcelerovaný nástup a vyšly až ve čtvrtém kvartálu.

Eagles navíc prodali 2,6 milionů kopií v rámci jediného obchodního řetězce Wal-Mart, který jejich album Long Road Out of Eden vydal.

Společnost Jupiter Research LLC v listopadu zveřejnila odhad, že v roce 2012 Američané utratí na legálním, tedy placeném stahování hudby 2,8 miliardy dolarů.

Trend downloadů je znatelný i na britských ostrovech. Za rok 2007 se jich prodalo 77,5 milionů. Oblíbené jsou především v oblasti žebříčkových singlů, kde jejich nehmotná forma tvořila asi 90 procent celkových prodejů.

Alba však Britové raději drží v ruce. Hmotné dlouhohrající desky pořád dělají podíl 95 procent. Nejprodávanější deskou na britských ostrovech se stala Back to Black od Amy Winehouse s 1,85 miliony prodaných kusů.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy