Noví členové Rokenrolové síně slávy

Reuters, dab
30. 11. 2005 13:00
Los Angeles - Legendární kapely Sex Pistols, Black Sabbath a Lynyrd Skynyrd po letech odmítání konečně vstoupí do Síně slávy rokenrolu.
Black Sabbath s Ozzy Osbournem v roce 1974 (promo)
Black Sabbath s Ozzy Osbournem v roce 1974 (promo) | Foto: Aktuálně.cz

Na seznamu přijatých pro rok 2006 figuruje také jazzová legenda Miles Davis a kapela z tzv. nové vlny Blondie. Trumpetista Herb Alpert a jeho obchodní partner Jerry Moss, zakladatel A&M Records, budou přijati jako nehrající. Na slavnostní přijetí se 13. března do New Yorku již nedostaví Miles Davis, který zemřel na mrtvici v roce 1991, ani basista Sex Pistols Sid Vicious, jenž v roce 1979 podlehl předávkování drogami. Dvěma členům skupiny Lynyrd Skynyrd ukončilo kariéru letecké neštěstí v roce 1977.

Tato událost také upevní místo zlých hochů ze Sex Pistols v hudebním byznyse, a to více než čtvrt století poté, co šokovali britskou veřejnost takovými nihilistickými hymnami, jakými byly a jsou Anarchy in the U.K. (Anarchie ve Velké Británii) a ironická God Save the Queen, která neměla nic společného se stejnojmennou britskou státní hymnou.

Hudebníci mají nárok být přijati 25 let po vydání své první nahrávky. Krátký seznam nominovaných je zaslán mezinárodnímu orgánu složenému ze zhruba 700 "rockových expertů", kteří hlasují pro několik vyvolených. Lynyrd Skynyrd a britští průkopnici heavy metalu Black Sabbath byli v minulosti již sedmkrát zamítnuti, Sex Pistols čtyřikrát. Naopak irská skupina U2 loni prošla do síně slávy přes první nominaci.

Trumpetista Miles Davis vstoupí  v roce 2006 do Síně slávy rokenrolu
Trumpetista Miles Davis vstoupí v roce 2006 do Síně slávy rokenrolu | Foto: Aktuálně.cz

"Už bylo na čase," uvedl bubeník Sabbathů Bill Ward a dodal, že on sám se již dávno vzdal všech nadějí, že by někdy byli přijati. "Netrápil mě přímo fakt, že samotný Black Sabbath byl opomíjen, ale fakt, že hard rock a heavy metal byly přehlíženy... Upřímně, kapely, které heavy metal vytvořily nebo jej alespoň přivedly do popředí, již měly být v síni slávy před dávnou, dávnou dobou."


Tvrdí rockeři 70. let

Ward založil Black Sabbath s dlouhovlasými kolegy zpěvákem Ozzy Osbournem, baskytaristou Geezer Butlerem a kytaristou Tony Iommim v drsném anglickém městě Birminghamu téměř před 40 lety. Jejich hlavními hity na téma zkázy a beznaděje jsou např. Paranoid a War Pigs.

Samozvaný "princ-temnot" Osbourne, který byl koncem sedmdesátých let z kapely vyloučen, prožil úspěšnou sólovou kariéru. Poslední dobou je spíše znám jako otec chaotické rodiny díky televizní reality show zvané "Osbournes".

Jeden ze dvou posledních členů kapely Lynyrd Skynyrd Gary Rossington (druhým je klavírista Bill Powel) řekl, že je "z toho přijetí v šoku", i když je prý škoda, že většina současných členů této kapely není v seznamu přijtatých zahrnuta. Hlavními hity skupiny byly písně Free Bird a Sweet Home Alabama. Formace z Floridy byla americkou reakcí na Rolling Stones.

 

Právě se děje

Další zprávy