Nové klipy: Drake, Cat Power, Jessie Ware, Mudhoney

ape
9. 4. 2013 19:50
Podívejte se na nejzajímavější novinky tohoto týdne
Jessie Ware
Jessie Ware | Foto: Aktuálně.cz

Nové videoklipy - Většina pozoruhodných videoklipů uplynulého týdne se nese ve znamení návratů. Na hudební scénu se totiž s upoutávkami na nový materiál vrací raper Drake, někdejší dětský boyband Jonas Brothers i devadesátkoví grungoví hrdinové Mudhoney. K taneční minulosti přesycené jednoduchými zvuky syntetizérů se zase obrací nový singl Jessie Ware a písničkářka Cat Power pak manhattanskou pohlednicí dává vzpomenout na povedenou desku Sun z loňského roku.

Jessie Ware - Imagine It Was Us

V nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz britská soulová zpěvačka Jessie Ware mimo jiné prozradila, že její další singl bude o podstatně tanečnější záležitost, než dosavadní tvorba. Skladba Imagine It Was Us tomu naprosto odpovídá. Balancuje mezi naivní estetikou osmdesátkových diskoték plných jednoduchých syntetických zvuků a uprostřed stojí Ware jako emblematická diva s velkým hlasem. Všichni tančící jsou na večírku převlečeni do úsměvných oblečků a vizuální stránka jako by nepřímo přiznávala, že nejde o nic víc než o hru s romantickými vizemi minulosti. V tomto případě o hru velmi povedenou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Cat Power - Manhattan

Pokud v melancholické baladě Manhattan písničkářka Chan Marshall vyznává ze zklamání vůči někomu jinému a právě nejslavnější část New Yorku jí zůstává věčnou oporou, pak audiovizuální forma doslova ukazuje proč. Ze záběrů výškových budov, dlouhých ulic, pouličních umělců a atmosféry večerního baru sálá příjemný pocit jako z láskyplné rozpohybované pohlednice. Matnou odevzdanost a nejasné vyznění tak zde má na starosti takřka výhradně zvuková složka a klip dost dobře může fungovat jako upoutávka na manhattanské ikony, když vynecháme přelidněné bloky kolem Times Square.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mudhoney - I Like It Small

Veteráni seattleské kytarové školy Mudhoney nikdy nehráli komplikovanou muziku a jednoduchost je vlastní i videu k aktuálnímu singlu I Like It Small z nedávno vydané desky Vanishing Point. Ocitají se v něm v jediném záběru, na pohyblivých stěnách visí jejich vlastní plakáty a okolí se proměňuje s vývojem skladby. V samotném závěru se dostaví banda slavících opilých lidí, důvodem jejich veselí dost dobře může být kromě přežívání kapely také fakt, že se kytarovou odrhovačku v duchu raných devadesátek podařilo dotáhnout do konce bez střihání. Stejně jako v klipu se pravděpodobně budou snažit hýřit vitalitou i na pražském koncertu, který se odehraje 29. května v Lucerna Music Baru.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Drake - 5 AM in Toronto

Na debutu Thank Me Later měl kanadský rapový velikán Drake skladbu s názvem 9 AM in Dallas, chystanou třetí řadovou desku odstartoval právě sequelem k ní. Pátá hodina ranní v Torontu se drží tradiční ikonografie žánru a k naštvanější verzi Drakova soft rapu tak vidíme klub, v něm polosvlečené dívky a detaily na žváro, to vše zaobalené modelem hlavní hvězda prochází svou typickou krajinou. Rozhodně to není nic zvukově ani vizuálně převratného, ale jako předzvěst novinky Nothing Was the Same funguje klip výborně.

Jonas Brothers - Pom Poms

Teenagerští hrdinové cílové skupiny čtenářů časopisu Bravo ročníku 2006 se letos vrací na hudební scénu. Pátá řadová deska ještě nedostala název ani oficiální datum vydání, zato v uplynulém týdnu vyšel její první singl Pom Poms. V něm Jonas Brothers trochu dospěli, už to nejsou pohlední kluci z garáže, ale dospívající mládež na party uprostřed fotbalového stadionu. Nicméně, stejně jako jejich nejaktuálnější popový kousek se ska a funky přesahy jsou naprosto neškodní.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy