Přijíždí chladná soulová královna s diplomem za Kafku

Karel Veselý
20. 3. 2013 13:04
Jessie Ware vystoupí ve čtvrtek v Praze
Foto: Profimédia

Praha - Jedním z největších hudebních objevů loňského roku byla britská zpěvačka Jessie Ware, která se svým debutovým albem Devotion zvládla bodovat v albové Top 5 a zároveň posbírat nominace na Mercury Prize i Brit Awards.

Ware, která navazuje na trend velkých ženských hlasů v současném britském popu, přijíždí tento týden poprvé do České republiky. Ve čtvrtek na první jarní den zazpívá v žižkovském Paláci Akropolis.

Foto: Profimédia

Jessie Ware možná na zběžný pohled vypadá jen jako další zpěvačka z britské retrosoulové vlny, která vynesla na vrchol Adele či Emeli Sandé. Pokud ale poodhrnete oponu její trochu chladné image, najdete pod ní příběh zpěvačky s jasnou hudební vizí těžící navíc z napojení na agilní scénu londýnského klubového undergroundu, kde před dvěma lety začala její cesta na vrchol.

Ke svému albovému debutu Ware nijak nespěchala a darovala si ho až ke sedmadvacátým narozeninám. Předtím stihla vystudovat žurnalistiku (diplomku měla o Franzi Kafkovi a navštívila kvůli ní Prahu) a chvíli se psaním i živila, než jí zavolal kamarád z dětství - úspěšný britský písničkář Jack Peñate a nabídl jí místo doprovodné zpěvačky na svém turné.

Ware se nechala zlákat a pomalu začala sbírat konexe i obdivovatele svého soulově zastřeného hlasu. Jako první ji vytáhl na světlo maskovaný dubstepový producent SBTRKT, se kterým v roce 2010 natočila singl Nervous pro značku Numbers. Tato jediná skladba stačila, aby se o Jessie Ware začala ucházet nahrávací společnost Island Records, které se také v roce 2010 upsala.

Další společné nahrávky se SBTRKT (Sanctuary, Right Thing To Do) či producentem jménem Joker (The Vision) vzbudily novou vlnu zájmu o tajemnou krásku narozenou ve skotském přímořském letovisku Oban. První její sólový singl byl Strangest Feeling natočený s Davem Okumu z experimentálních rockerů The Invisible vydávajících na Ninja Tune.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Na další nahrávce Runnin se pro změnu podílel bristolský beatový kutil Julio Bashmore, který pro ni napsal také klubový hit 100%, který už v srpnu 2012 ohlásil její dlouhohrající debut Devotion.

„Taneční hudba se prodrala do mainstreamu, což je pro mě dobrá zpráva,“ říká Ware, která v mládí poslouchala soul a hip hop a jako starší začala chodit do klubů, které se hrál drum'n'bass a dubstep.  Přes napojení na špičku současné taneční hudby se nicméně debutové album nese mnohem více v duchu černého popu osmdesátých let.

Jessie Ware
Jessie Ware | Foto: Profimédia

Running sampluje Princovu klasiku The Ballad of Dorothy Parker a klip ke skladbě je přímou poctou písni Smooth Operator od Sade. Ostatně největší britská popová hvězda osmé dekády je prý jejím největším idolem a v chladném, ale zároveň tak nějak smyslném vokálním projevu Wareové je vliv Sade Adu rozhodně cítit. K ní si ale klidně připočtěte i americké R&B divy Whitney Houston či Aaliyah, které Ware nedávno složila poctu ve společné písni s Katy B.

„Chtěl jsem najít rovnováhu mezi nadčasovým písničkářstvím a elementy taneční elektronické hudby, které mě vždycky vzrušovaly.“ popisuje Jessie Ware filosofii svého debut, za který sklidila nadšené recenze kritiky i slušné prodeje – Devotion se tři měsíce drželo v britské Top 75, v Polsku deska dokonce získala zlaté ocenění.

Přijetí za oceánem trochu zbrzdil fakt, že z hitového singlu 100% musel zmizet úvodní sampl hlasu zesnulého rappera Big Puna, na který si činili nárok jeho pozůstalí. Skladba nakonec dostala s novým samplem i nové jméno – If You're Never Gonna Move a za oceánem vyšla nedávno na EPčku.

Sametový hlas Jessie Ware doplní v Paláci Akropolis její kapela. O zahřátí publika se postará ukrajinsko-americká skupina Artami. Koncert začíná tradičně v 19:30.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy