Nominace na Brit Awards vedou postarší hoši z Take That

tur
15. 1. 2008 10:39
Obnovený boyband může vyhrát až čtyři ceny
Take That
Take That | Foto: Reuters

Londýn - Někdejší chlapecká kapela, jež poprvé vylétla počátkem 90. let, a kromě zapomenutých hitů jako Babe nebo Back For Good dala světu i Robbieho Williamse, má po pondělním nominačním večeru šanci odnést si až čtyři Brit Awards.

Zbylá čtveřice, která se dala znovu dohromady v roce 2006, se uchází o trofej v kategorii nejlepší britská skupina, kde jim konkurují přidrzlí Arctic Monkeys, kteří se budou snažit zopakovat dvě loňská vítězství, a Kaiser Chiefs spolu s Editors a dívčí kapelou Girls Aloud.

  • Loňské vítěze najdete ZDE

V kategorii nejlepší koncertní kapela zase čelí Klaxons, Muse a pro změnu opět Kaiser Chiefs a Arctic Monkeys. Nepovšimnutí nevyšli Take That ani s albem a singlem. Z jejich převahy i opakování loňských jmen by se až mohlo zdát, že rok 2007 byl v hudbě poněkud ospalý a ne naprosto eklektický a otevřený všem scénám.

V popovém nátisku nominací pokračuje i letošní nováček Mika a vítězka soutěže X Factor Leona Lewis; ti také soutěží ve čtyřech kategoriích.

Mika
Mika | Foto: www.mikasounds.com

Mimo jiné o zpěváka/zpěvačku, nejlepší singl a pochopitelně i objev roku spolu se zpěvačkami Kate Nash, Bat For Lashes a nu-raveovými Klaxons. Výherce této kategorie určí posluchači BBC Radio 1.    

Pisničkářka Natasha Khan vystupující pod jménem Bat For Lashes, která byla loni nominována na Mercury Prize, o svém jménu figurujícím mezi nejlepšími zpěvačkami prohlásila: "Vážně jsem to nečekala. Být na stejném seznamu jako PJ Harvey je hodně bizarní i úžasné." Její debut vznikal po večerech v ložnici, zatímco Natasha Khan učila na zdravotní škole. 

V mezinárodních kategoriích figurují kritikou cenění Arcade Fire, revitalizovaní Eagles, Kings Of Leon a stadiónoví Foo Fighters. Všichni jmenovaní soutěží jak o kapelu, tak o album roku.

Už rozhodnutou položkou Brit Awards je v tuto chvíli cena kritiků pro mladičkou zpěvačku Adele, které odborná veřejnost věští silný rok 2008. Definitivní je i cena za celoživotní přínos hudbě za 45 let v záři reflektorů pro Paula McCartneyho.  

  • Seznam všech nominací najdete ZDE

Tradice Brit Awards sahá do roku 1977 a kromě čtyř kategorií, v nichž hlasuje veřejnost - britský objev, mezinárodní objev, britský singl a britské živé vstoupení - rozhodují o vítězích zástupci hudebního průmyslu.

Adele
Adele | Foto: Aktuálně.cz

Mezi podmínky pro nominaci patří i klauzule, že album nebo singl daného interpreta musí patřit mezi 75 nejprodávanějších položek v Británii za posledních 16 měsíců.

Z toho důvodu jsou zcela mimo hru Radiohead, kteří vydali In Rainbows na internetu a nezveřejnili žádná oficiální data prodeje, i Prince, jehož Planet Earth vyšlo coby příloha novin The Mail on Sunday.

Letošní vyhlašovací ceremoniál Brit Awards se odehraje 20. února v londýnském Earsl Court.

 

Právě se děje

Další zprávy