Neplatiči U2 prošli testem na festivalu v Glastonbury

krk, kal, ČTK
25. 6. 2011 19:05
Aktivisté protestovali, že U2 neplatí daně v Irsku
Foto: Reuters

Glastonbury - Irští U2 si v pátek odbyli premiéru na festivalu Glastonbury a zároveň první vystoupení na britské hudební přehlídce po téměř třiceti letech. V zimě, dešti a bahně hráli na hlavní Pyramid Stage pro několik desítek tisíc diváků a za 140 minut jim nabídli průřez hity ze všech řadových desek.

Vystoupení bylo očekáváno s napětím, jak se U2 vyrovnají s rolí pátečních headlinerů i největší hvězdy letošního ročníku. Kapela má jedny z nejoddanějších fanoušků a na svých koncertech si tak užívá velmi vstřícné atmosféry. Hudebních přehlídek se ale takřka neúčastní a není zvyklá ucházet se o pozornost festivalového publika. 

"Antikapitalistická" skupina Art Uncut navíc ohlásila, že při jejich vystoupení bude protestovat kvůli tomu, že skupina neplatí daně v Irsku. Během koncertu tak asi třicítka demonstrantů nafoukla balon o průměru šesti metrů s nápisem U Pay Your Tax 2. Pořadatelé ho však rychle stáhli, proti aktivistům posléze zasáhla i policie, nikdo ale nebyl zatčen. 

Foto: Reuters

U2 přenesli v roce 2006 sídlo společnosti spravující její koncertní příjmy z Irska do Nizozemska, kde se z uměleckých honorářů neplatí prakticky žádné daně. Tímto "legálním únikem" prý irská státní pokladna přichází o miliony liber ročně.

Irsko se propadlo do hospodářské krize a muselo přijmout úsporná opatření. Bono je navíc znám svými aktivitami proti chudobě ve třetím světě, zvlášť v Africe. Skupina Art Uncut ho proto obvinila z pokrytectví. Většina diváků si však jejich protestů vůbec nevšimla a také sama skupina minimálně dělala, že demonstranty nevidí.

Podle ohlasů v médiích každopádně jedny z posledních globálních hvězd testem prošly. "Na neznámé půdě dostali U2 hlad po vítězství a tato naléhavost - navzdory nervozitě - nakonec vyústila v nabitý a nezapomenutelný koncert," napsal Guardian. The Independent byl o něco odtažitější. Podle listu není pochyb o kvalitě jejich písní, ale Bono tentokrát neměl charisma a předvedl se spíš jako rocková hvězda z profese, nikoli ze své přirozenosti a podstaty.

Festival na farmě Worthy Farm v hrabství Somerset v jižní Anglii nedaleko městečka Glastonbury je označován za největší světovou přehlídku pod širým nebem.  U2 zde měli vystoupit loni, ale vystoupení bylo zrušeno kvůli Bonovým potížím se zády. Na letošní vystoupení si odskočili ze své 360° Tour, na které v dubnu překonali rekord nejziskovějšího turné všech dob.

Glastonbury je instituce

Ještě před U2 zahráli americký bluesman B. B. King a vegetariánský Angličan Morrisey, překvapením pátečního programu bylo vystoupení kompletních Radiohead. V sobotu se na Pyramid Stage objevili Coldplay, další britská skupina Elbow, držitelé prestižní mercury Prize, či nastupující rappová hvězda Tinie Tempah. Festival vyvrcholí v neděli koncertem Beyoncé, návštěvníci se mohou těšit i na amerického písničkáře Paula Simona, který nedávno vydal album So Beautiful or So What, či na rockové kapely Eels a Kaiser Chiefs.

Foto: Pavel Kroulík, Reuters

Celkem od čtvrtka do neděle na několika scénách vystoupí stovky interpretů nejrůznějších žánrů; v nabídce se střídají prověřená velká jména s indie hvězdami, ale na menších scénách i s čerstvými objevy. Hlavnímu programu většinou dominují britské rockové kapely - od navrátivších se veteránů až po čerstvá jména, která tu mají potvrdit status nových hvězd. Celý festival tradičně zakončují ostrovní ikony.

Pořadatelé se zároveň v posledních snaží nasadit i interprety, již budou tahákem pro lidi pod pětadvacet, kteří pomalu přestávají slyšet na hippie dědictví festivalu, a zařazují do programu indie interprety a americké hvězdy. Ne vždy se to dopředu setká s ohlasem.

Na 41. ročník dorazilo 170 000 návštěvníků, kteří tradičně vykoupili vstupenky během několika hodin. Ti, kdo nesehnali lístky, mohou Glastonbury sledovat v Británii v televizi či na rádiu Worthy FM a v zahraničí na webové stránce festivalu. Oraganizátoři ohlásili, že budou po dobu trvání používat i dva účty na Twitteru.  

Blur na festivalu Glastonbury 2009
Blur na festivalu Glastonbury 2009 | Foto: Reuters

Charisma akce je tak velké, že lístky jsou obvykle pryč ještě dříve, než je znám kompletní program. Glastonbury je instituce: asi jediný festival, který může tvrdit, že je důležitější než kterákoli kapela, která na něm kdy vystoupila. Před třemi lety dokonce pořadatelé po vzoru jiných hudebních a sportovních akcí zavedli registraci během předprodeje, která měla zabránit kšeftování se vstupenkami na černém trhu. Na lístku bylo vytištěno jméno kupujícího a totožnost museli návštěvníci doložit ještě na místě konání.

Na druhé straně se na návštěvnosti Glastonbury podepsalo špatné počasí minulých let a některé nedávné ročníky nebyly zcela zaplněné. Zatímco loni provázelo festival tropické počasí, tentokrát se objevil déšť a tradiční bahno hned na začátku celé akce.

I s mlékem

Glastnobury se se těší zájmu britských médií, která přenášejí nepřetržité zpravodajství. BBC si nedávno vysloužila kritiku britského deníku The Daily Mail, že Glastonbury nepřiměřeně "nadržuje". Jinak je ale Glastonbury uctívanou institucí, o níž se nesmí říct křivé slovo.

Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím
Festival v Glastonbury 2007: Návštěvníci se museli potýkat s bahnem a špatným počasím | Foto: Reuters

Přes nezastavitelnou komercionalizaci si festival udržuje ducha komunitní akce hippies konané na místě opředeném pohanskými legendami. Bavit s muzikou se sem jezdí hipsteři, clubbeři i úředníci z kanceláří, kteří si můžou užít komfortu VIP zóny.  

Na další ročník festivalu si ale všichni musí počkat do roku 2013, příští rok si Glastonbury dává pauzu. Podle pořadatele Michaela Eavise je tato přestávka vždy po pěti letech nutná k tomu, aby si zemědělská půda na jeho farmě oddechla. Navíc je za rok oplympiáda v Londýně s velkorysým kulturním programem.

Tradice festivalu na jihozápadě Anglie sahá do roku 1970, kdy zde Eavis pořádal první akci pro 1 500 lidí s kapelou T-Rex jako hlavní hvězdou a v ceně vstupenky za libru bylo i mléko. Eavis se svou dcerou, kterého za zásluhy povýšila královna do šlechtického stavu, dává každoročně část výtěžku na charitu organizacím Water Aid, Oxfam či Greenpeace. 

Ostatně operátor Orange, který je partnerem festivalu, oznámil, že právě na Glastonbury letos vyzkouší nová trička, která budou pohlcovat zvuk na piezoelektrickém principu z něj vyrábět elektřinu pro nabíjejní mobilů a dalších přenosných zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy