Na leukemii zemřel Chris Squire, baskytarista skupiny Yes

ČTK ČTK
29. 6. 2015 8:53
Squire podlehl leukemii v americkém Phoenixu, kde bydlel.
Chris Squire
Chris Squire | Foto: ČTK

New YorkZemřel Chris Squire, baskytarista a spoluzakladatel slavné britské artrockové skupiny Yes. Bylo mu 67 let. Úmrtí svého kolegy, který se léčil s leukémií, oznámili zbylí členové kapely na sociální síti Facebook.

"S těžkým srdcem a nepopsatelným zármutkem vám musíme oznámit, že zemřel náš drahý přítel a spoluzakladatel Yes Chris Squire," napsali v neděli na sociální síti Alan White, Steve Howe, Jon Davison a Geoff Downes.

"Po celou dobu existence Yes byl Chris oporou kapely a v mnoha ohledech i jejím tmelem, který ji držel po celá ta léta pohromadě. Jeho fenomenální hra na baskytaru ovlivnila nespočet hráčů po celém světě, včetně mnoha současných známých umělců," dodali hudebníci.

Skupinu Yes založili v roce 1968 v Londýně Squire a zpěvák Jon Anderson. Formace, která prodala po celém světě více než 30 milionů hudebních nosičů, patří společně se skupinami Pink Floyd a Genesis do trojlístku nejslavnějších kapel hudebního směru art-rock.

Všichni členové kapely byli a jsou uznávanými virtuosy na své nástroje, což Yes umožnilo realizovat ta nejsložitější hudební aranžmá. Celkem skupina vydala přes dvě desítky řadových alb, mezi nejoceňovanější desky patří "Fragile", "Close to the Edge" a dvojalbum "Tales from the Topografic Oceans". Poslední album Heaven & Earth vyšlo loni.

 

Právě se děje

Další zprávy