Na Einstürzende Neubauten dohlíží Velký Bratr

tur
18. 4. 2008 13:20
Berlínská legenda vystoupí v sobotu v Praze

Praha - Podpořit sofistikovaně umírněnou ruchovost alba Alles Wieder Offen přijede 19. dubna do Archy legenda, která pochopila, že když přestane křičet a začne šeptat, budou jí lidé víc naslouchat.

Za dobu téměř osmadvacetileté existence se Einstürzende Neubauten založení v Západním Berlíně dokázali transformovat ze zvukových extrémistů do zdánlivě ochočených, i když pořád nevyzpytatelných tvůrců. 

Postupnou vstřícnost k posluchačům dokumentují už 90. léta a alba, jejichž názvy dávaly příslib nových začátků. Tabula Rasa nebo Ende Neu a ostatně i aktuální Alles Wieder Offen jsou jména, jež mají tendenci odsekávat se od minulosti, a když ne zrovna smést věci ze stolu, tak si je na něm alespoň srovnat.

Relativní komerční úspěchy prvních dvou jmenovaných nahrávek umožnil kapele osamostatnit se od vydavatelství Mute a vydat se na tenký led, kdy jejich existence závisí především na oddanosti fanoušků.

Einstürzende Neubauten - Nagorny Karabach

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ti platí za hudbu přímo kapele prostřednictvím supporterského programu na jejich internetových stránkách a mají tak přístup k bonusovým nahrávkám i přímým on-line zásahům do tvůrčího procesu.

Paradoxně se tak kapela, která pod vlivem Orwella i drog věřila, že celý svět zanikne v roce 1984, sama dobrovolně vystavila dohledu fanouškovského Velkého Bratra v podobě kamer ve zkušebně.

Skupina z dnes už neexistujícího ostrova Západní Berlín si tak nejen zlepšila pracovní morálku, ale vlastně tím znovu po letech dokázala vyvolat pocit rajcu ze společné tvorby.

Einstürzende Neubauten
Einstürzende Neubauten | Foto: EN
Čtěte také: Blixa a spol. si dali poklidnou mENopauzu
Rozhovor:  Nikdo na svoji holku permanentně nekřičí Miluju tě!

Loajalita a voyeurské nutkání fanoušků tak Einstürzende Neubauten možná před kreativní stagnací zachránilo spíš než obchodnický risk a vědomé zklidnění.

V Československu se lídři hnutí "geniálních diletantů" - jak je elegantně nazýval Wolfgang Müller - pokusili koncertovat už v  září roku 1987, kdy měli vystoupit v plzeňském amfiteátru Lochotín. Koncert byl však rozehnán komunistickou policií a kapela vyhoštěna. Druhý, úspěšnější pokus se odbyl v červnu 1991 na pražském Výstavišti.

Od té doby v nepravidelných cyklech Einstürzende Neubauten zahrnují Prahu do svých turné vždy s nějakým pro kapelu typickým technologickým vylepšením, jakým byl třeba přímý rozhlasový přenos nebo záznam koncertu na CD bezprostředně po skončení show.

Nějaké podobné překvapení je plánováno i na sobotu.

 

Právě se děje

Další zprávy