Blixa a spol. si dali poklidnou mENopauzu

Tomáš Turek
27. 11. 2007 10:00
Einstürzende Neubauten bilancují i míří dál
Einstürzende Neubauten
Einstürzende Neubauten | Foto: EN

Recenze - Einstürzende Neubauten vydali nové album a protentokrát si ho můžete pořídit i v kamenných obchodech. Alles Wieder Offen je křižovatkou nejen pro německý národní poklad, ale i na sympatické cestě vymanění se z tenat nahrávacího průmyslu.

Jedním z nejoblíbenějších klišé při hodnocení vývoje kapel je obtížnost druhého alba. O nic lehčí to ale nemají ani zavedené a kultem zatížené kapely ve chvíli, kdy věk členů přesáhne čtyřicítku.

Einstürzende Neubauten stárnou a vzhledem k de-konstrukčnímu programu, který si vytyčili ve svých počátcích, jsou v prekérní situaci. Bezmála padesátiletý Blixa Bargeld je ale naštěstí dost inteligentní na to, aby se nezabýval stereotypními požadavky novinářů, potažmo celého hudebního kolotoče.

Foto: Archiv

Naopak je velmi zajímavé sledovat, jak se se svými spiklenci sofistikovaného rachotu vypořádává s něčím, co bychom mohli nazvat "manopauzou" - mužským přechodem.

Neubauten před několika lety odhodili udidla a pustili se do dobrodružství takzvaného supporterského modelu. Vydali pro své předplatitele na neubauten.org dvě exkluzivní desky - nepočítáme-li osm alb i na poměry EN mnohem experimentálnějšího materiálu, živé DVD a patnáct miniatur.

Tentokrát se i nefanouškovská veřejnost dočkala následovníka tři roky starého Perpetuum Mobile. Deska Alles Wieder Offen v mnoha ohledech skutečně vše znovu otevírá. Neubauten jsou si vlastní nahrávací i vydavatelskou společností - a prohlásili, že pokud album nebude mít valný úspěch, jednoduše skončí.

Hudebně tentokrát nebádají v oblasti nových instrumentálních možností, neslyšíme tu tolik neznámých zvuků. Alles Wieder Offen stojí především na Bargeldově snivém a přehodnocujícím vyprávění.

Obal Alles wieder offen
Obal Alles wieder offen | Foto: EN

V repetetivní Susej dokonce jako by bilancuje se svým jednadvacetiletým já a odpovídá si na otázku, kým se to stal. Uvědomuje si, že je produktem nezřízeného životního stylu a touhy po všem novém, neukotveném.

Ačkoliv je sám se sebou v míru, má daleko i k mudrlantskému hodnocení. Ohlíží se, aby mohl nepotřebné věci odhodit a vyčistit stůl. A není to poprvé: Tabula Rasa, Ende Neu a teď Alles Wider Offen. Vše je znovu (a pořád) otevřené.

I své hlukové síly tentokrát Neubauten využívají střídmě. Mohli by nás zavalit rytmickou bombastičností v duchu stařičké hymny Haus Der Luege nebo pokračovat duněním Die Befindlichkeit Des Landes; ale když už se trochu opakují, pak jen účelně. Hlavní je tu gradace a napětí pod povrchem.

Let´s Do It A Dada naznačuje, že předchozí neveřejné album Grundstück jim dodalo chuť k rozparáděnému řinčení - které ovšem nejlépe funguje naživo. Singl Weil Weil Weil je marš vzešlý z Rampe, tedy svébytného improvizačního kusu, který předvádí při každém koncertu a ze kterého vznikají vůbec nejlepší skladby.

I když bychom už mohli mluvit už o písních. Lyrický benjamínek z rodu legendární Armenie, skoro až něžný Nagorny Karabach, byl nahrán živě v berlínském Paláci republiky před třemi lety nejprve jen proto, že lyrikou Nicka Cavea poznamenaného Bargelda bavilo název téhle enklávy opakovaně vyslovovat.

Vůbec většina materiálu vznikla z radosti. A nejspíš právě to zajistilo, že Alles Wieder Offen je nejkompaktnější nahrávkou Einstürzende Neubauten; minimálně v téhle přes deset let staré sestavě, které se pracovně říká Neubauten 3.0.

Blixa Bargeld, Einstürzende Neubauten, Praha 2005
Blixa Bargeld, Einstürzende Neubauten, Praha 2005 | Foto: ČTK

Předplatitelům z neubauten.org Alles Wieder Offen přišlo domů o čtyři skladby objemnější a s naditým DVD. Je otázka času, zda se jim tenhle prostředníček nastavený molochům vyplatí.

Neubauten mají do šuplíku natočené další album a pokud se Alles Wider Offen bude zamlouvat, další fáze jejich supporterského projektu proběhne ve znamení filmu.

Nejprve se těšme na jejich šňůru, která podle příslibů protne na jaře i Prahu. Místo, kde předvádějí pokaždé vůbec to nejlepší.

Einstürzende Neubauten: Alles Wieder Offen. CD, 53 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy