Muzikál Mamma Mia zamíří i do Česka

jps
31. 7. 2007 0:00
Klasické hity skupiny Abba zazní v říjnu v Praze
Muzikál Mamma Mia
Muzikál Mamma Mia | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rekordy ověnčený muzikál, který přivedli na svět Benny a Bjorn ze skupiny ABBA, se v říjnu na týden usadí v pražské Sazka Areně. I čeští diváci ho tak mohou vidět dřív než filmový přepis, který chystá Tom Hanks.

Příběh muzikálu uvedeného původně v Londýně a poté na Broadwayi vypráví příběh nevěsty Sophie vychovávané na řeckém ostrově svou matkou. Někdejší rebelka s úspěchem tají před dcerou identitu jejího biologického otce.

Abba
Abba | Foto: Aktuálně.cz

V úvahu přicházejí tři muži. Všichni se také objeví na Sophiině svatbě; ale dívka neví, kterého z nich oslovit. V rámci hudební show zazní hned dvaadvacet hitů z produkce ABBA, nechybí Dancing Queen, The Winner Takes It All nebo Super Trouper.

Autorkou muzikálu je Catherine Johnsonová, veškerá hudba a texty pocházejí přímo od skladatelské dvojice stojící za většinou hitů Abby. Ostatně dlouholetí přátelé Benny Andersson a Bjorn Ulvaeus jsou obrovskými milovníky muzikálů a v řadě jejich hitů je muzikálová stavba melodií znát.

Po rozpadu Abby dokonce spolupracovali se slavným Timem Ricem na společném muzikálovém projektu Chess ze světa šachových velmistrů. Muzikál si odbyl premiéru v roce 1986 a na repertoáru scény v londýnském West Endu se držel tři roky.

Projekt Mamma Mia! je ale mnohem úspěšnější. Od uvedení na muzikálová prkna v roce 1999 dosud muzikál vidělo přes 20 milionů diváků, zavítal do 130 zemí světa a dohromady vydělal přes 160 milionů dolarů.

Produkční firma Toma Hankse cítí šanci a už rozjela jednání o filmovém přepisu muzikálu. Jednu z hlavních rolí by si pak měla zahrát Meryl Streepová.

skupina ABBA
skupina ABBA | Foto: Aktuálně.cz


Muzikálová show drží mimo jiné světový rekord v počtu představení nazkoušených různými divadelními soubory. V současné době vystupuje po celém světě celkem 10 produkcí muzikálu a libreto bylo přeloženo do osmi jazyků včetně japonštiny nebo ruštiny.

Mamma Mia se v Česku představí v týdnu od 10. do 18. října.

 

Právě se děje

Další zprávy