Michael Forever, volali fanoušci a půl zpěvákovy rodiny

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
8. 10. 2011 23:30
Na vzpomínkový koncert dorazilo do Cardiffu přes 50 tisíc lidí
Christina Aguilera
Christina Aguilera | Foto: Reuters

Cardiff (Británie) - Okolo 50 tisíc lidí z celé Evropy dorazilo do velšského Cardiffu na koncert na počest zesnulého amerického zpěváka Michaela Jacksona.

Fanoušci za zvuku Jacksonových hitů oslavovali hudbu "krále popu", jak je k tomu vyzval první vystupující, americká hvězda r'n'b Ne-Yo. Zpěvák, který jako první vystoupil na pódium ve tvaru ikonické Jacksonovy rukavice, zdůraznil, že koncert nemá vyvolat kontroverzní atmosféru v souvislosti s právě probíhajícím soudním procesem, v němž je Jacksonův lékař Conrad Murray obviněn z neúmyslného zabití.

Čtěte také:
Jacksonovy fankluby: Forever Michael, ale někdy jindy

Michael Jackson zemřel v červnu 2009 na předávkování anestetikem propofol, které mu Murray podal. Lékař, který je obviněn ze zabití z nedbalosti, se hájí tím, že zpěvák si látku užívanou k uvedení pacientů do narkózy výslovně vyžádal jako prostředek na spaní.

LaToya Jackson
LaToya Jackson | Foto: Reuters

"Nejde tu o jeho (Jacksonovu) smrt. Chceme oslavit jeho život, oslavit jeho hudbu," zvolal do publika Ne-Yo. Na pódiu vystoupil s písněmi Billie Jean a The Lady In My Life. Tu první zrekonstruoval včetně slavné měsíční chůze.

Na programu akce Forever Michael byly Jacksonovy hity z celé kariéry. Fanoušci za vstupenky zaplatili mezi 55 a 240 liber -  což je víc, než stály lístky na neuskutečněné Jacksonovy "návratové" koncerty v londýnské O2 Aréně v létě 2009.

Ovace sklidili v Cardiffu i tři Jacksonovi bratři a společníci z kapely Jackson 5, kde Král popu začínal. Marlon, Titi a Jackie Jacksonovi vystoupili společně s britskou skupinou JLS s písní Blame It On the Boogie. "Cítíte tu dnes jeho duši?" zavolal Marlon na konci písně do davu. Soudě podle ohlasu, návštěvníci koncertu ji cítili, konstatovala agentura AP.

Na koncertu přijala účast také Christina Aguilera, Jennifer Hudsonová, Cee Lo Green, Smokey Robinson, Gladys Knight, Leona Lewis, Jennifer Hudson a prostřednictvím videa i Beyoncé. Koncert uváděl Jamie Foxx a britský moderátor Fearne Cotton.

Omluvily se však super hvězdy Black Eyed Peas a sami organizátoři ze sestavy vyhostili rockové veterány Kiss. Jejich baskytarsita Gene Simmons totiž v rozhovoru zopokoval, že nemá pochyby, že Michael Jackson zneužíval děti.

Na koncert přišlo celkem 13 členů Jacksonovy rodiny. V obecenstvu seděla matka Katherine i tři děti Prince, Paris a Blanket.Tři zpěvákovi sourozenci ale nedorazili - bratři Jermaine a Randy a sestra Janet. Podle nich nebylo uspořádání koncertu vhodné právě kvůli probíhajícímu soudu s Murraym. Proti pořádání koncertu protestovaly i některé Jacksonovy fankluby ve světě.

Marlon Jackson uvedl, že rozhodnutí sourozenců respektuje. "Každý z nás truchlí jinak. My chceme oslavit pozitivní část jeho života, ty dobré věci, které udělal," řekl ještě před koncertem, na kterém se prodávala Jacksonova trička i klobouky. Tento úbor také mělo mnoho fanoušků v hledišti, mezi nimiž převažovali třicátníci a čtyřicátníci.

Jamie Foxx
Jamie Foxx | Foto: Reuters

Forever Michael je druhý pokus o obří vzpomínkový koncert na památku zpěváka, který zemřel 25. června 2009 ve věku 50 let. První chtěl už v říjnu 2009 uspořádat ve Vídni Jermaine Jackson spolu s agenturou World Awards Media. Akce, nad kterou se od počátku vznášel odér rakouského teleshoppingu, byla po mnoha spekulacích zrušena. Pak se mluvilo o přesunutí do londýnské Wembley Arény, ale koncert se nikdy neuskutečnil.

Každopádně se zdá, že vzpomínky na počest bytostného perfekcionisty zatím nepůpobí velkolepým ani zcela profesionálním dojmem, jak by se dalo očekávat. 40 000 lístků se sice vyprodalo předem a stadion byl nakonec zaplněný, ale i koncert v Cardiffu provázely nejasnosti, změny v line upu, hádky a protesty. Do organizování se ostatně oficiálně nezapojili ani Jacksonovi vydavatelé.

Podle prodejů posmrtného alba Michael se navíc zdá, že zájem o zesnulého krále popu pomalu vysychá. Deska připravená na loňský vánoční trh prodala méně kusů než koncertní dvojalbum This Is It provázející stejnojmenný hudební film a z žebříčků se rychle vytratila.

Důvodem všech zmatků tak můžou být spory v Jacksonově rodině, jejíž členové se snaží z odkazu krále popu vytěžit co nejvíc peněz. Nejistoty ostatně panují také ohledně toho, kam peníze za koncert nakonec poputují. V duchu Jacksonovy dlouholeté podpory půjdou nejrůznějším charitativním organizacím. Část z nich poputuje i na fond pro zpěvákovy tři děti.

 

Právě se děje

Další zprávy