Umělec musí potěšit hlavně sebe, říká zpěvák Chodúr. Slaví 10 let sólové dráhy

ČTK ČTK
28. 10. 2019 15:11
Martin Chodúr oslaví deset let sólového účinkování novým koncertním programem. Naživo jej představí v Hradci Králové a Praze. První vystoupení se uskuteční 29. října s kapelou Mach v královéhradecké Petrof Gallery.
"Nejvíce tíhnu k sólovému zpěvu," říká Martin Chodúr.
"Nejvíce tíhnu k sólovému zpěvu," říká Martin Chodúr. | Foto: Patrik Ratajský

Zpěvák se po vítězství v soutěži Česko Slovensko hledá SuperStar roku 2009 rozhodl pro samostatnou kariéru z větší části s vlastní tvorbou. Napsal skladby pro sebe i pro jiné, například Hanu Zagorovou, Moniku Absolonovou, Karla Gotta, Daniela Hůlku nebo Štefana Margitu.

"Aby byl umělec sám se sebou spokojený, musí potěšit hlavně sebe. Teprve pak publikum, na které pochopitelně myslím také. Kdyby se jim to, co dělám, nelíbilo, neměla by má práce smysl. Já dělám věci tak, abych z nich měl radost a dělal hudbu, která se mi líbí. Snažím se nekalkulovat," říká Martin Chodúr.

Na koncertech, na nichž také oslaví své 30. narozeniny připadající na 24. listopadu, jej doprovodí hosté. V pražském Divadle U Hasičů to bude 16. listopadu operní sopranistka Lucie Silkenová, se kterou Chodúr chystá dva duety.

Na vánočních koncertech s Filharmonií Bohuslava Martinů a s dirigentem Markem Prášilem 11. a 12. prosince v Kongresovém centru ve Zlíně uvede především písně z loňského alba Hallelujah (Vánoční písně a koledy), které pro Supraphon nahrál s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Ve Zlíně bude Chodúrovým hostem operní a muzikálová sopranistka Patricie Janečková, vítězka soutěže Talentmania 2010 a celosvětového pěveckého klání Concorso Internazionale Musica Sacra v Římě.

Bývalý student konzervatoře Chodúr za deset let vydal čtyři sólová alba - Let's Celebrate, Manifest a Martin Chodúr 3. K písním si sám napsal hudbu a texty.

Čtvrté album bylo vánoční. Každou z nahrávek křtila známá osobnost - první Karel Gott, druhé Peter Dvorský, třetí Štefan Margita s Hanou Zagorovou a vánoční Hana Maciuchová.

"Kariéra se nedá úplně naplánovat, spíše si může člověk zpětně říct, jestli využil všechny možnosti naplno, jestli udělal maximum, co mohl. Já si osobně říkám, že jsem určité věci mohl udělat jinak, možná jsem některé příležitosti nevzal za správný konec, ale celkově si myslím, že se mi spousta věcí povedla," ohlíží se Chodúr.

Pán jde k nám z Chodúrovy vánoční desky nahrané s Janáčkovou filharmonií. | Video: Supraphon

"Spolupracoval jsem se spoustou talentovaných lidí, souborů, big bandů i orchestrů, setkal jsem se se zajímavými osobnostmi, ale hlavně pořád zpívám a posouvám se dál," doplňuje zpěvák, který před lety získal titul Objev roku v anketě Český slavík.

Do konce roku se ještě objeví na koncertech v Ostravě, Banské Štiavnici, Brně, Karviné, Považské Bystrici, Brně, Krnově, Karlových Varech, Vsetíně, Velkých Karlovicích a na Silvestra v Rajeckých Teplicích.

"Nejvíce tíhnu k sólovému zpěvu, chtěl bych být univerzální, dobře zpívat všechny styly, ale zůstat sám sebou. Líbilo by se mi, aby na mě lidé chodili jako na zpěváka, u kterého je jedno, jaký žánr bude právě zpívat," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy