Love Parade přežila svou smrt, přilákala milion lidí

jps
27. 8. 2007 9:10
Nejslavnější techno party chytila v Essenu druhý dech
Love Parade 2007
Love Parade 2007 | Foto: Reuters

Essen - Legendární Love Parade asi chytá druhý dech. Po několika rozpačitých letech se akce přesunula z místa svého vzniku, Berlína. Organizátoři mohou být nakonec po riskantním kroku spokojeni, techno v moderní porúrské metropoli v sobotu roztančilo víc než milion lidí.

Do centra šestisettisícového Essenu se vydaly v monotónním rytmu techna tři desítky ozvučených vozů s výkonnými zvukovými aparaturami. Ostatní už zařídily statisíce dobře naladěných a pestře i málo oděných tanečníků. Pivo a sekt tekly proudem. Na seznamu 27 obstaravatelů hudební zábavy z řady zemí světa byla i nejlepší česká dýdžejka Lucca.

Love Parade 2007
Love Parade 2007 | Foto: Reuters

Love Parade neboli přehlídka lásky se letos protančila do hluboké sobotní noci pod heslem Love Is Everywhere (láska je všude). Přijelo i hodně cizinců, hlavně z nedalekého Nizozemska nebo Belgie. "S takovou účastí jsme nepočítali," radoval se organizátor technoparty Rainer Schaller. Původní předpoklady se točily kolem sumy 600 tisíc účastníků.

Na pořádek a zdraví dohlížely stovky policistů a zdravotníků; vážnější incidenty nebyly hlášeny. Policisté zadrželi 65 lidí, kteří měli u sebe drogy. Přímo na místě bylo ošetřováno 3200 lidí, v nemocnici 950, většinou kvůli problémům s alkoholem, zranění nebo vyčerpání.

"To všechno ale známe z karnevalu," uvedl policejní mluvčí. Masopustní průvod nejednou Love Parade také připomínala, vždyť Porúří a Porýní jsou v Německu po staletí baštami karnevalů. "I když se tanečníci snažili zachovat tradici, do techna se mísily karnevalové tóny," napsal z essenské party deník Die Welt.

Průmyslové Porúří, které se dávno změnilo ze špinavé aglomerace uhelných šachet a hutí v moderní technologické centrum, si předem pojistilo i další ročníky Love Parade.

Love Parade 2007
Love Parade 2007 | Foto: Reuters

V příštích čtyřech letech postupně přehlídku v hustě osídleném regionu plánují Dortmund, Bochum, Duisburg a Gelsenkirchen. Doplní tak nabídku akcí do roku 2010, ve kterém se z rozhodnutí Evropské unie Porúří stane kulturní metropolí kontinentu.

Love Parade spatřila světlo světa roku 1989 v západní části Berlína, tehdy ještě oddělené zdí od východního komunismu. Vznikla jako pouliční demonstrace technařů s pouhými 150 účastníky.

Reportáž z loňského roku: Love Parade zvítězila nad odpadky

V 90. letech se postupně přerodila v nejslavnější a nejmasovější akci svého druhu, kterou ve světě převzala i některá jiná velkoměsta. Vrchol zažila v roce 1999, kdy se v centrálním berlínském parku Tiergarten sešlo rekordních 1,5 milionu lidí. Pak ale začal zájem opadat. Zkomercionalizovanou a pro pořadatele výnosnou akci už Berlín nechtěl financovat a odepřel jí od roku 2001 status politické demonstrace.

Pro organizátory to znamenalo, že museli platit drahý úklid desítek tun odpadků a oživení zdupaného Tiergartenu. V letech 2004-2005 se od akce upustilo; loňské poslední berlínské techno přitáhlo půl milionu lidí. Přítomen už ale nebyl zakladatel technoparty Dr. Motte, který se nepohodl s novými organizátory.

Love Parade 2007
Love Parade 2007 | Foto: Reuters

Ochabuje i mediální pozornost. Zatímco dřív se televize předháněly v nabídkách přímých vstupů, letos živě vysílal jeden méně sledovaný komerční kanál a hudební stanice. Některé televize si Love Parade letos takřka nevšimly. Berlínský originál zjevně chybí: milionová tančírna v Německu není čímsi výjimečným, Němci se vůbec rádi baví ve velkém houfu.

Největší tradicí a mnohamilionovým náporem se už po staletí pyšní na začátku jara porýnský karneval a na podzim pivní Oktoberfest v Mnichově. V osmdesátimilionovém Německu se každý rok pořádá nejméně 12 tisíc masových slavností.

 

Právě se děje

Další zprávy